Gospodarsko vijeće je središnje tijelo HGK-Komore Zagreb koje se bira svake četiri godine, a mandat aktualnog, izabranog odlukom Izbornog tijela na sjednici održanoj 5. veljače 2016. godine, traje do 2020. godine.  U Gospodarskom vijeću zastupljena su 24 trgovačka društva s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, putem direktora te predsjednika ili članova uprava. Predsjednik Gospodarskog vijeća i predsjednik Komore Zagreb je Vitomir Klasić, prokurist tvrtke Ivanićplast iz Ivanić- Grada, koji je na tu dužnost izabran 11. lipnja 2019. godine za četverogodišnje mandatno razdoblje 2019./2023.

Sukladno Statutu HGK-a članstvom u Gospodarskom vijeću su obuhvaćeni najznačajniji gospodarski sektori za područje Komore Zagreb, uz ravnomjernu zastupljenost velikih, srednjih i malih trgovačkih društava, a prema kriterijima koji uključuju ostvarene poslovne rezultate, s naglaskom na prihodima, izvozu, zapošljavanju, ulaganjima u razvoj itd. Gospodarsko vijeće bira i članove  Skupštine Hrvatske gospodarske komore, u kojoj je Komora Zagreb zastupljena s predstavnicima 15 trgovačkih društava s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Gospodarsko vijeće Komore Zagreb temeljem programskih načela analizira gospodarska kretanja na području Komore, razmatra, rješava ili pokreće rješavanje pitanja vezanih uz aktualnu gospodarsku problematiku i razvitak pojedinih sektora, posebice u pogledu poticanja investicija, izvozne orijentacije, tehnološkoga razvitka industrije i drugih djelatnosti. Jedna od važnih aktivnosti su i rasprave o utjecaju gospodarskih zakona na poslovanje trgovačkih društava na domaćem i u okviru globalnoga tržišta te inicijative prema kreatorima ekonomske politike. Gospodarsko vijeće je aktivno uključeno i u realizaciju gospodarskih projekata koji se provode kroz suradnju Komore s Gradom Zagrebom, Zagrebačkom županijom te gospodarskim i drugim institucijama, sa svrhom bržeg gospodarskoga razvoja, povećanja konkurentnosti i većeg zapošljavanja. U pogledu toga, naglasak je stavljen na daljnji razvoj partnerskih odnosa Komore s poslovnim sektorom te s državnom i lokalnom administracijom.

Članovi gospodarskog vijeća Komore Zagreb u mandatu od 2016. - 2020.g.: 

1) Altpro d.o.o., Zvonimir Viduka, direktor
2) BC Institut d.d., Ivica Ikić, predsjednik Uprave
3) Bijuk HPC d.o.o., Silvio Požgaj
4) Drvna industrija Novoselec d.o.o., Šime Svetina, prokurist
5) Elka d.o.o.
6) Feroimpex automobilska tehnika d.o.o., Zoran Legac, direktor
7) Fragaria d.o.o., Tihomir Peraić, direktor
8) HPB Hrvatska poštanska banka d.d.
9) Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., Siniša Ljubić, direktor Sektora ljudskih potencijala, pravnih i financijskih poslova
10) HUP-Zagreb d.d., Ivan Leko, predsjednik Uprave
11) Ivanićplast d.o.o., Vitomir Klasić, prokurist
12) Končar INEM d.d., Jadranko Ahel, direktor Sektora općih poslova
13) Konzum d.d., Slavko Ledić, predsjednik Uprave
14) Kraš d.d., Mijo Batinić
15) Kvasac d.o.o., Martin Halusek, predsjednik Uprave
16) Metal Product d.o.o., Barbara Vuković, članica Uprave
17) MM Mesna industrija d.o.o., Milivoj Medven, direktor
18) Olival d.o.o., Marijan Pojatina, direktor
19) PIK Vrbovec - Mesna industrija d.d.
20) Zagrebački inovacijski centar d.o.o., Frane Šesnić, direktor
21) Tehnika d.d., Damir Lemaić
22) Tekstilpromet d.d., Mijo Šimić, predsjednik Nadzornog odbora
23) Zagrebačka Pivovara d.o.o., Marko Njavro, predsjednik Uprave