Zdravko Čizmar i Maša Orlović iz Komore Zagreb obišli su 8. ožujka tvrtku Borel lift d. o. o. iz Zaprešića u okviru usluge Mobilni tim. Tvrtka se bavi projektiranjem, izradom, ugradnjom i servisom dizala i na tržištu je prisutna već više od 20 godina. Predstavnike Komore primili su direktori tvrtke Dejana Borevković i Božidar Borevković, koji su ujedno njeni osnivači i vlasnici. Razlog posjeta bilo je upoznavanje s proizvodnim programom tvrtke, kapacitetima i problematikom poslovanja te upoznavanje vodstva tvrtke s uslugama i aktivnostima Hrvatske gospodarske komore koje joj mogu pomoći u poslovanju.

Iz tvrtke su istaknuli da su jedini proizvođač dizala u regiji koji proizvodi kompletno dizalo, od projektiranja i proizvodnje svih dijelova do isporuke. Borel lift upošljava 24 osobe, a u potrazi je i za novim zaposlenicima.

Tvrtki su predstavljene usluge HGK, ponajprije one povezane s internacionalizacijom poslovanja, odnosno organiziranjem posjeta i zajedničkog sudjelovanja članica na međunarodnim sajmovima, mogućnošću sudjelovanja u poslovnim izaslanstvima i B2B-razgovorima u zemlji i inozemstvu u organizaciji HGK, servis Tenderi.hgk.hr, uslugu Poduzetnik-izvoznik i slično budući da tvrtka izvozi 70 – 80 posto svoje proizvodnje, i to najviše na tržišta Njemačke te Englesku i Irsku. Predstavljeni su i znakovi Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko koje dodjeljuje HGK te Katalog hrvatskih proizvoda, projekt HGK u koji se Borel lift može uključiti sa svojim proizvodima.

Tvrtka je kao veliku poteškoću u poslovanju istaknula nepotrebno stroge pojedine hrvatske propise primarno povezane s dimenzijom dizala te nedostatak stručne radne snage, stoga je pozdravila angažman HGK na povećanju kvota za uvoz stranih radnika za ovu godinu.

Na sastanku se govorilo i o mogućnosti uključenja tvrtke u projekt ugradnje dizala u višestambene zgrade, inicijativu čiji je jedan od pokretača i Komora Zagreb.