Objavljeno: 10. 11. 2020. , Ažurirano: 10. 11. 2020.


Udruženje europskih gospodarskih komora Eurochambres je proveo godišnje istraživanje poslovnih očekivanja poduzetnika (Eurochambres Economic Survey) za iduću godinu. Istraživanje je u ovoj godini provedeno u dvadeset i devet zemalja, uključujući i Hrvatsku, koja je u ovo istraživanje putem Hrvatske gospodarske komore uključena od 2002. godine.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pod snažnim su utjecajem pandemije COVID-a na ovogodišnje poslovanje i na očekivanja za iduću godinu. Poduzetnici su, na razini gotovo svih uključenih zemalja, prilično pesimistični u svojim očekivanjima. Ovogodišnje istraživanje pokazuje da među poduzetnicima prevladavaju oni koji očekuju da će u idućoj godini doći do daljnjeg pada prihoda na domaćem i inozemnom tržištu, zaposlenosti, investicija te pogoršanja općih uvjeta poslovanja. Pritom se takva negativna razlika kod nekih od ovih pet promatranih područja pojavila prvi puta u posljednjih dvadesetak godina, dok kod preostalih približno odgovara razini iz krizne 2009. godine, koja je obilježena znatnim padom globalnog i EU gospodarstva. Najveći se optimizam u poslovnim očekivanjima za iduću godinu bilježi u Turskoj i Portugalu, dok je njegova najniža razina istodobno prisutna u Austriji i Mađarskoj.

"Najveći izazovi u poslovanju za iduću godinu vežu se uz troškove radne snage, povrat duga nastalog kao posljedice pandemije i uvjete financiranja. Rezultati za Hrvatsku bitnije se ne razlikuju od ukupnih rezultata za sve zemlje", izjavio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, te dodao da je HGK otpočetka koronakrize upozoravala Vladu na probleme poduzetnika koje oni navode i u istraživanju, ali i da je HGK uspjela da Vlada uvaži dobar dio zahtjeva poduzetnika te da Komora nastavlja surađivati s Vladom oko pomoći tvrtkama.

Po odabiru najvećih izazova u poslovanju rezultat u Hrvatskoj je isti kao i kod ukupnih rezultata istraživanja za sve zemlje, odnosno kao tri najveća izazova poduzetnici su odabrali troškove radne snage, povrat duga nastalog kao posljedica pandemije te uvjete financiranja, tako da su troškovi radne snage zadržali poziciju najvećeg izazova u poslovanju koju su imali i u prošloj godini.

"Od Vlade očekujemo da nastavi s poreznom reformom, koja je na tragu smanjenja troška radne snage, a čiji Vlada peti dio upravo usvaja", komentirao je Burilović, dodajući da Komora, svojim zalaganjem za dualno obrazovanje pokušava dugoročno sniziti cijenu rada na tržištu.

Detaljna analiza cijelog istraživanja i rezultata za Hrvatsku bit će objavljena na webu Hrvatske gospodarske komore.

Luka Burilović, predsjednik HGK
Izvor: HGK