Održan osmi Konookus Food Film festival u Stonu


Objavljeno: 05. 09. 2017. , Ažurirano: 29. 09. 2017.


Od 7. do 10. rujna u Stonu se održao osmi Kinookus Food Film Festival s temom Jedenjaci: putovanje kroz nasljeđe hrane Dubrovačke Republike. U šest različitih sekcija posjetiteljima se predstavilo bogato materijalno i nematerijalno nasljeđe hrane (food heritage) Dubrovačke Republike te njegov suvremeni, kulturni, društveni i gospodarski potencijal.

Na Kinofokus sekciji predstavljena je knjiga Jasenke Maslek Zemlja i ljudi: vinogradarstvo na poluotoku Pelješcu u 19. i 20. stoljeću, održano je predavanje krajobrazne arhitektice Anite Trojanović Od kamena u polju, do kamena u pjatu te okrugli stol Revitalizacija nasljeđa hrane Dubrovačke Republike na kojem je, među ostalima, sudjelovala i Jadranka Ničetić, autorica knjige Dubrovački komini.

Na degustacijama kojima su popraćeni susreti u ovoj sekciji moglo se isprobati dvije tradicionalne dubrovačke slastice – Turban od mirodija te Dubrovački budim za koje je Jadranka Ničetić prikupila recepte, a koje je izradila dubrovačka slastičarka Lucija Tomašić.

Program ovogodišnjeg Kinookusa donio je i filmsku sekciju Okušavanje publika u Stonu i Malom Stonu, zatim Kinopokus – sekcijiu kreativnih radionica za mlade, Kinolokus – tržnicu ekoproizvoda i tradicijskih proizvoda te sekciju Nevigjeno u kojoj se biciklima prolazi kroz povijest proizvodnje hrane u Stonu i okolici iz vremena Dubrovačke Republike.

HGK – Županijska komora Dubrovnik je od početka partner ovoj jedinstvenoj manifestaciji.