Održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje predstavljeno Gospodarskom vijeću ŽK Krapina

Na sedmoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Krapina, održanoj 27. listopada, ravnateljica Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić održala je prezentaciju Kako zadovoljiti zahtjeve za upravljanje utjecajima na okoliš i društvo.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HPSOR), čiji je dopredsjednik Upravnog vijeća Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže d. d., jest mala neprofitna organizacija koja okuplja 40-tak članova – hrvatskih tvrtki, i bavi se pitanjem održivog razvoja. Sudjeluju u javnim raspravama pri izradi strategija zakona i regulativa u vezi s područjem održivog razvoja, zastupaju interese gospodarstva i stvaraju kapacitete u gospodarstvu za razumijevanje i prihvaćanje novih standarda održivog razvoja. Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj pomaže uključenim tvrtkama u integraciji održivog razvoja u svoje poslovne procese. U suradnji s HGK, izradio je metodologiju Indeks društveno odgovornog poslovanja.

HPSOR predlaže i provodi koncept tzv. kružnoga gospodarstva ili cirkularne ekonomije. To je poslovni model koji podrazumijeva promjene i inovacije, s ciljem iskorištavanja i pretvaranja otpada u nove sirovine. Regeneracija d. o. o. Zabok, članica HPSOR-a, odličan je primjer povezivanja gospodarenja otpadom i kružnoga gospodarstva jer upotrebom tekstilnog otpada kao sirovine za proizvodnju netkanih tekstilnih proizvoda smanjuje masu odloženoga tekstilnog otpada na odlagalištima.

Na prezentaciji je bilo govora i o društveno odgovornom poslovanju (DOP). To je model prema kojemu gospodarstvo unutar sebe pokušava postići standarde koje mu nameće održivi razvoj. Donacije su jedan dio društvene odgovornosti tvrtki, ali je naglasak društvene odgovornosti na našim poslovnim procesima, načinu upravljanja i na tome kako stvaramo novu vrijednost, kako se odnosimo prema okolišu te kolika je dobrobit za stanovništvo Županije (putem uplate poreza, doprinosa, kupovne moći građana i sl.).

Početkom je godine donesena Direktiva EU koja uvodi obvezu nefinancijskog izvještavanja za velike tvrtke i u nekom smislu propisuje DOP da bi se smanjili negativni utjecaji na okoliš (struja, voda, otpad, aktivne mjere prevencije). Zakonom su definirane tvrtke od javnog interesa u RH – financijske institucije, javne i državne tvrtke i neka dionička društva – njih ukupno 70 od kojih je, na području Krapinsko-zagorske županije, tvrtka Vetropack Straža d. d. obvezna podnositi izvještaj. U Republici Hrvatskoj bi početkom 2017. godine trebao stupiti na snagu Zakon o obvezi nefinancijskog izvještavanja, čiji će se prvi rezultati vidjeti na početku 2018. godine. Sve to implicira potrebu za drugačijim vodstvom u tvrtkama u budućnosti, koje je usmjereno na dugoročne vrijednosti.

Kontakti

  • Janja Kantolić viši stručni suradnik Tel: +385 49 371 883 Email: jkantolic@hgk.hr