Vrijeme održavanja: 24.10.2018.

Objavljeno: 02. 10. 2018. , Ažurirano: 07. 11. 2018.

Što je investicijska studija i koja je njezina struktura te ključna pitanja za izradu i strukturu poslovnog plana teme su o kojima se razgovaralo na  cjelodnevnom seminaru koji je HGK organizirala 24. listopada u svojim prostorima. Na seminaru je sudjelovalo oko 100 malih i srednjih poduzetnika, poslovnih subjekata koji planiraju tražiti određeni oblik financiranja (ulagač, strateški partner, banka, EU sredstva, državne institucije) te predstavnika javne i lokalne samouprave, klastera i ostalih poslovnih udruženja.

„Tijekom našeg rada i kontakta s poduzetnicima uočili smo da hrvatskim poduzetnicima ne nedostaje poslovnih ideja i projekata. Međutim, s obzirom na to da većinu poduzetnika čine mikro, male i srednje tvrtke, ono što nedostaje jest vrijeme koje poduzetnici zbog svojih svakodnevnih obveza mogu odvojiti za dodatne edukacije svojih zaposlenika te pristup kvalitetnim i pravovremenim informacijama koje bi pomogle pretvoriti ideje u dobro pripremljene projekte. Upravo smo zbog tih razloga i krenuli u organizaciju seminara, odnosno željeli pružiti svojim članicama osnovne informacije o tome što je investicijska studija, njezinoj strukturi, kome je namijenjena, a sve radi što uspješnije pripreme poslovnih projekata namijenjenih traženju financiranja iz određenih izvora poput strateških ulagača, komercijalnih banaka, HBOR-a, EU sredstava, nacionalnih sredstava i sl. Ovo je samo prvi u nizu seminara na ovu temu koji HGK organizira, a sljedeći se planira za prvo tromjesečje 2019. godine, također u Zagrebu“, rekla je tom prilikom direktorica Sektora za međunarodne poslove i EU Silva Stipić Kobali.

O strukturi investicijske studije s fokusom na ključne dijelove studije, o ključnim pitanjima za izradu i strukturu poslovnog plana prema preporučenom sadržaju poslovnog plana HBOR-a te o jednostavnom modelu izrade financijskih projekcija u Excellu govorio je Ozren Hudina, stručnjak konzultantske tvrtke Deloitte s višegodišnjim iskustvom rada u poslovnom savjetovanju, pripremi poslovnih planova, studija izvodljivosti, CBA, dokumenata za EU projekte i njihovoj procjeni te edukaciji poduzetnika.

Invest_Ready_1.JPG

; Izvor: ; Snimio: .Invest_Ready_2.JPG