Objavljeno: 03. 04. 2020. , Ažurirano: 10. 05. 2020.

Odlukom Stožera CZ ponovno je omogućeno slobodno kretanje teritorijem RH bez korištenja e-Propusnice od 11. svibnja 2020. Više saznajte OVDJE.

Napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka od 6. travnja 2020. godine moguće je samo s e-Propusnicama. 

Stožer CZ donio je odluku prema kojoj je županijskim stožerima civilne zaštite prepušteno na odluku trebaju li koristiti e-Propusnice unutar svoje županije te im je ostavio i mogućnost dogovora ukidanja zabrane kretanja s drugim županijama. Odluke županijskih stožera oko zabrane kretanja pratite OVDJE.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je zaprimio mnogobrojne upite građana koji imaju u vlasništvu nekretnine koje se nalaze izvan mjesta njihovog prebivališta ili stalnog boravka te imaju potrebu obilaska ili odlaska na te nekretnine.

S obzirom na epidemiološku situaciju daje se uputa nadležnim stožerima (stožerima prema mjestu prebivališta i stožerima mjesta odredišta kad su pitanju otoci) da se odlazak na nekretninu u vlasništvu smatra vitalnim obiteljskim razlogom u smislu točke II. podtočke e) Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH te da je to opravdan razlog za izdavanje e-Propusnice.

E-Propusnica se može izdati vlasniku nekretnine i osobama koje s njim žive u zajedničkom kućanstvu.

Postoje dva načina na koji se može doći do propusnice, prvi je da poslodavac u sustav unese imena i OIB zaposlenika (ulaz za poslodavce), a drugi da sam zaposlenik zatraži poslodavca propusnicu, uz unušenje točnog OIB-a tvrtke (ulaz za građane). Postoji i dodatna mogućnost izdavanja e-Propusnice za osobe koje zaposlene u tvrtki na npr ugovor o djelu, u tom slučaju poslodavac traži propusnice od nadležnih Stožera civilne zaštite (općinski, gradski). Detaljnije je objašnjeno u nastavku teksta.

Za izdavanje propusnice nužno je navesti polazište i odredište.

U onim situacijama kada putovanje uključuje više destinacija, potrebno je u napomeni navesti te destinacije te pojašnjenje razloga za takvo putovanje (npr ako imate gradilišta na pet lokacija, a jedan radnik ih treba sva obilaziti, u polje napomena navedete sve lokacije gradilišta te razlog zašto ih radnik treba obilaziti).

 

Postupak za izdavanje e-Propusnice zaposleniku od strane poslodavca uz pomoć sustava e-Građani:

VIZUALNI PRIKAZ

1. korak
Ulazak na portal Ministarstva uprave e-Propusnice koji se nalazi na sljedećoj poveznici: https://epropusnice.gov.hr

2. korak

Zatim je potrebno odabrati Ulaz za poslodavce koji Vas vodi na portal e-Građani i nakon što dozvolite ulazak u sustav nudi Vam listu vjerodajnica pomoću kojih možete pristupiti sustavu. Sustavu možete pristupiti s bilo kojom vjerodajnicom koja je navedena na popisu.

Bitno je da se za ulazak pomoću vjerodajnica 2. i 3. sigurnosne razine u sustav registrira osoba ovlaštena za zastupanje kako bi njegov OIB mogao biti prepoznat i povezan s tvrtkom koju zastupa. Ovlaštena osoba sustavu treba pristupiti sa svojom osobnom vjerodajnicom, npr tokenom za internet bankarstvo. S obzirom na to da je sustav povezan s ePoreznom postoji mogućnost da će za izdavanje e-Propusnice ovlaštena biti ona osoba u tvrtki (ili ovlašteni knjigovođa) koja je registrirana u ePoreznoj, a ne ososba ovlaštena za zastupanje u Sudskom registru.

3. korak

Ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: izdavanje propusnice, pregled propusnica ili pregled zahtjeva

4. korak

Ako želite predati zahtjev za izdavanje propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev

Nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u PDF obliku

5. korak

Distribuirajte e-Propusnicu zaposlenicima putem e-maila ili putem MMS poruke, Whatsupa, Vibera ili sličnog servisa za privatne poruke. U slučaju da Vaši zaposlenici nemaju pametne telefone, isprintajte njihovu propusnicu jer na njoj se nalazi QR kod kojeg će policija prilikom provjere skenirati kako bi provjerili vjerodostojnost propusnice.

e-Propusnicu zaposleniku možete izdati za razdoblje od 1 do 14 dana.

Ako poslodavac treba propusnicu za djelatnike koji su zaposleni na ugovor o djelu (ili drugi oblici zapošljavanja poput student-servisa), tada poslodavac treba zatražiti e-Propusnicu putem maila od nadležnog civilnog stožera (gradski, općinski) sa svim potrebnim podacima za sve radnike koji rade na ugovor o djelu, a neophodni su mu za rad. Ista je procedura i za direktore tvrtki ili prokuriste koji nisu zaposlenici tvrtke. Saznajte više OVDJE

Pogledajte i u kojim sve slučajevima Stožer CZ izdaje e-Propusnice.

Kontaktne informacije Županijskih stožera civilne zaštite

e-Propusnice za potrebe OPG-ova izdaje Ministarstvo poljoprivrede. Saznajte više OVDJE.

Vozači teretnih vozila mogu se kretati bez e-Propusnice. Saznajte više OVDJE.

Kako do e-Propusnica radnicima koji rade temeljem ugovora o djelu i radnicima koji rade u inozemstvu

Također, i sam zaposlenik ima mogućnost zatražiti od svog poslodavca e-Propusnicu, a poslodavac ju potvrđuje u sustavu:

1. korak
Ulazak na portal Ministarstva uprave e-Propusnice koji se nalazi na sljedećoj poveznici: https://epropusnice.gov.hr

2. korak

Zatim je potrebno odabrati Ulaz za građane koji Vas vodi na portal e-Građani i nakon što dozvolite ulazak u sustav nudi Vam listu vjerodajnica pomoću kojih možete pristupiti sustavu. Sustavu možete pristupiti s bilo kojom vjerodajnicom koja je navedena na popisu.

3. korak

Ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva

4. korak

Ako želite predati zahtjev za izdavanje propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev

Zahtjev će biti vidljiv u korisničkom pretincu Vašeg poslodavca, a nakon njegovog odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u PDF obliku te poslana na Vaš e-mail kojeg ste upisali prilikom prijave.

Uvjeti korištenja e-Propusnice: 

  • e-Propusnicu je bitno imati pohranjenu na pametnom telefonu ili u papirnatom obliku jer na njoj se nalazi QR kod kojeg će policija prilikom provjere skenirati kako bi provjerili vjerodostojnost propusnice
  • e-Propusnica zaposleniku možete biti izdana za razdoblje od 1 do 14 dana 

Najčešća pitanja vezana uz izdavanje e-Propusnica