Javni poziv hrvatskim tvrtkama za nastup na trećim tržištima


Objavljeno: 06. 02. 2017. , Ažurirano: 16. 09. 2020.


Mogućnost nastupa na tržištima: Čilea, Indije, Kameruna, Kanade i SAD-a (Agrentine i Egipta).

Ako ste zainteresirani za nastup na navedenim tržištima, pozivamo vas da se odazovete na Javni poziv za sudjelovanje u projektu Ready2Go

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s još 11 partnera iz devet europskih zemalja, sudjeluje u projektu Ready2Go koji pruža mogućnost hrvatskim malim i srednjim tvrtkama da unaprijede svoja znanja u nastupu na odabranim međunarodnim tržištima. Gospodarstvenicima će se pružiti prilika i da pronađu pouzdane poslovne partnere te se s njima susretnu na organiziranim poslovnim razgovorima.

Projekt financira Europska komisija, a dio će određenih troškova tvrtkama biti sufinanciran. 

Za sudjelovanje je nužna online prijava putem Javnog poziva dostupnog na internetskoj stranici Ready2Go.

Prijave se obavljaju na engleskom jeziku i otvorene su do 14. travnja. Sve dodatne informacije o prihvatljivosti i kriterijima izbora, datumima i programu dostupne su na www.b2match.eu/ready2go (engleski jezik).

Informacije o samom postupku prijave mogu se dobiti i u HGK.

U nastavku se nalaze opširnije informacije na hrvatskom jeziku.

U današnjem svijetu, međunarodno tržište nije više rezervirano isključivo za velike korporacije, već se i male tvrtke sve više počinju širiti na inozemna tržišta. Međutim, pokretanje poslovanja u inozemstvu nipošto nije jednostavan proces, zbog čega je projekt Ready2Go spreman dati potporu dinamičnim malim i srednjim tvrtkama iz Europe da uspješno krenu u globalne vode.  Kao projekt Europske komisije koji je razvio međunarodni konzorcij na čelu s Promos Milan u suradnji s Enterprise Europe Network, Ready2Go je inovativni novi program u kojem će 80 odabranih tvrtki koje u njemu sudjeluju dobiti na raspolaganje potrebne alate koji jamče uspjeh u inozemstvu. Fokus će biti usmjeren na 5 različitih zemalja tj. ciljnih tržišta: Čile, Indija, Kamerun, Kanada i SAD (rezervna tržišta su Argentina i Egipat), a sudionici ne samo da će dobiti uvid u njihove pojedinačne načine rada, već će poduzeti i prve korake u uspostavljanju partnerstava u tim zemljama.

Tajna međunarodnog uspjeha leži u znanju kako se nositi s inozemnim tržištima, zbog čega Ready2Go pruža individualni program treninga i obuke koji će biti posebno prilagođen poslovanju. Cilj treninga za svaku tvrtku biti će kreiranje međunarodnog poslovnog plana, tj. strateškog pregleda za postavljanje ciljeva i brzi početak međunarodnog napredovanja. Svaka tvrtka koja sudjeluje u programu, dobit će podršku i savjet na daljinu od Ready2Go tijekom programa.

Za napredak svake tvrtke koja pokušava uspjeti u inozemstvu, presudno  je uspostavljanje odgovarajućih kontakata. Stoga će Ready2Go organizirati aktivnosti povezivanja koje će omogućiti sudionicima da izgrade vrijedne odnose s odgovarajućim tvrtkama u ciljnim zemljama.

Jedan od najzanimljivijih aspekata ovog programa je da će sudionici imati koristi od mogućnosti istraživanja inozemnih tržišta; ne samo da mogu odabrati pohađanje dva dodatna treninga koja će se odvijati u 5 različitih kulturnih središta širom Europe, već mogu sudjelovati i na do dva događaja umrežavanja u ciljnim zemljama,  čiji su troškovi djelomično subvencionirani.

Niz resursa i obuke koje pruža Ready2Go dat će tvrtkama priliku da prošire svoje vidike, izgrade mrežu inozemnih kontakata i što je najvažnije, da se istaknu na svjetskom tržištu; međutim, program će biti dostupan isključivo za 80 odabranih tvrtki. Uvjeti koje tvrtke moraju ispuniti su:

  • Biti tvrtka male ili srednje veličine
  • Biti osnovana u državi članici EU ili biti iz zemlje koja sudjeluje u programu COSME (Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Island, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Turska)
  • Biti aktivna u proizvodnom sektoru (konzultantske tvrtke i profesionalne usluge nisu uključene)
  • Biti u mogućnosti raditi i komunicirati na engleskom jeziku

80 izabranih tvrtki će:

  • sudjelovati u trodnevnom individualnom treningu i obuci (koji će se održati u sjedištu tvrtke) između lipnja i kolovoza 2017. godine.
  • sudjelovati u dvodnevnom treningu koji će se održavati u europskim gradovima između srpnja i listopada 2017. godine.
  • izraditi svoj poslovni plan internacionalizacije uz potporu Ready2Go.
  • sudjelovati u do 2 događaja povezivanja, tj. uspostavljanja kontakata koji će se održati u razdoblju od studenog 2017. do srpnja 2018. godine na trećim tržištima.

Online prijava je dostupna na www.b2match.eu/ready2go i rok za prijavu je do 14. travnja 2017. Dodatne informacije o prihvatljivosti i kriterijima izbora, datumima i programu dostupne su na www.b2match.eu/ready2go.

Otkrijte svijet poslovanja s Ready2Go