Vrijeme održavanja: 26.06.2019. - 27.06.2019.

U fokusu nedavno održanoga bogatog programa u talijanskim gradovima Ancona i Muccia 4. i 5. srpnja bilo je poduzetništvo mladih s naglaskom na razvoj inovativnih start up-ova. Predstavnici Fondazione Marche te svjetski poznati pjevač Andrea Bocelli u ime Andrea Bocelli Fondazione prezentirali su svoje aktivnosti koje su usmjerene na poticanje mladih na pokretanje vlastitog posla. Posebno inspirativno je bilo izlaganje Andree Bocellija koji je naglasio da je neuspjeh samo jedna prepreka na putu ka uspjehu, a upornost je osnovni uvjet. Svečano je otvorena i škola u gradu Muccia, jedna od sedam sagrađenih koje je financirala Andrea Bocelli Fondazione, čime su i svojim djelima pokazali vezu između humanosti i poduzetništva.

Na razvoju poduzetništva mladih niz godina radi i Adriatic Start Up škola, namijenjena mladima iz država jadransko-jonskog područja za razvoj poduzetničkih ideja iz područja kulture. Škola dvomjesečnim programom u sklopu kojeg su polaznicima pokriveni troškovi smještaja i prehrane omogućava razvoj ideja sa stručnjacima iz raznih područja poslovanja te susret s poslovnim anđelima koji im pomažu na putu prema uspjehu.

Članovi Upravnog vijeća Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, dugogodišnjeg pokrovitelja Adriatic Start-Up škole, razgovarali su s predstavnicima Fondazione Marche u Anconi o mogućnostima za daljnji razvoj projekta nakon čega je uslijedilo predstavljanje poduzetničkih ideja polaznika ovogodišnjeg izdanja škole iz Grčke, Italije, Albanije, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Uz kolege iz Grčke, Crne Gore, Albanije i Italije, Hrvatsku su predstavljali predsjednik HGK - ŽK Split Joze Tomaš i predsjednica HGK – ŽK Dubrovnik Terezina Orlić, članovi Upravnog vijeća Foruma. Daljnje aktivnosti Foruma definirane su na sjednici Upravnog vijeća. Osim poduzetništva mladih, Forum podržava i poduzetništvo žena te se raspravljalo o detaljima organizacije Kongresa poduzetnica jadransko-jonskog područja u listopadu u Grčkoj.