Inicijativom članica održana edukacija za djelatnike mesnica i ribarnica


Objavljeno: 29. 09. 2016. , Ažurirano: 04. 10. 2016.


Djelatnici ribarnica i mesnica imali su 27. rujna priliku sudjelovati na HACCP edukaciji u Rijeci, odnosno na događanju koje su organizirali ŽK Rijeka i Odjel za upravljanje kvalitetom, a proveli su je voditeljica Odjela za upravljanje kvalitetom HGK Nevenka Gašparac i veterinarski inspektor Renato Vičević.

Inicijativa za organizaciju edukacije došla je od dviju naših članica – tvrtke Komunalac Opatija, odnosno njene organizacijske jedinice Opatijske tržnice, te od tvrtke Ugor d. o. o.

Sudionici su se na edukaciji upoznali sa zakonodavnim uvjetima, dok su se u praktičnom dijelu obrazovali o sustavu sigurnosti hrane i o tome kako ugraditi sve zakonom propisane elemente higijene, odnosno kako provesti analizu opasnosti i izraditi HACCP plan.

Edukacija je, među ostalim, obradila i sljedeće teme:

  • odgovornost subjekata u poslovanju s hranom
  • princip štedljivosti
  • zaštita interesa potrošača označavanjem hrane
  • informiranje potrošača

Sudionici su posebno razmotrili čl. 85 Uredbe Vijeća EZ broj 1224/2009 o uspostavi kontrole Zajednice za osiguranje sukladnosti s pravilima zajedničke ribarstvene politike.

Edukaciji se odazvalo 20 sudionika, od čega su polovica bile članice ŽK Rijeka, a ostalo obrti i ribarske zadruge. Svi su sudionici dobili Potvrde o prisustvovanju edukaciji koja je obuhvatila uspostavu sustava sigurnosti hrane temeljnog na HACCP načelima, u okviru pomoći subjektima u poslovanju s hranom.