Objavljeno: 29. 10. 2018. , Ažurirano: 29. 10. 2018.

Posljednjih mjeseci neke web-stranice i davatelji internetskih usluga počeli su pružati informacije ili mogućnost obuke o novim Incoterms® 2020 pravilima. Molimo vas da imate na umu da su jedino ICC i njegovi nacionalni odbori ovlašteni za pružanje informacija o trenutnom statusu Incoterms® 2020 pravila do njihove objave koja je planirana za iduću godinu.

Incoterms® pravila – koja revidira i održava ICC od njihova prvog izdanja 1936. godine – postala su dio međunarodne trgovine jer se koriste u kupoprodajnim ugovorima te predstavljaju važan alat za povećavanje pravne sigurnosti u međunarodnoj trgovini. Dok ICC potiče široku primjenu Incoterms® pravila, ujedno upozorava na lažne digitalne verzije i lažne ponude za obuku.

Incoterms® 2010 pravila trenutno se revidiraju kako bi odgovorila na tržišne promjene koje su se dogodile u posljednjih deset godina, kao što su povećane obveze u vezi sa sigurnosnim postupcima. U posljednje dvije godine ICC-jeva je globalna mreža konzultirana u procesu izrade novih Incoterms® 2020 pravila koja će biti objavljena tijekom ICC-jeve stogodišnjice 2019. godine i stupiti na snagu u siječnju 2020. godine. Središnji je cilj revizije izraditi nova Incoterms pravila koja trebaju biti što je moguće jednostavnija za korisnike i promovirati bolje razumijevanje korisnika na globalnoj razini kako bi im se pomoglo u izbjegavanju skupih pogrešaka koje proizlaze iz odabira pogrešnog pariteta za njihovu transakciju.

U posljednjih nekoliko godina na internetu su se pojavile razne verzije lažnih Incoterms pravila, primjerice verzije koje se referiraju na drugu godinu osim 2010. ili tekstovi koji pretendiraju biti djelomične ili potpune kopije Incoterms® 2010 pravila. Molimo vas, imajte na umu da je određeni materijal vrlo vjerojatno krivotvorina ako ne potječe izravno od ICC-ja ili njegovih nacionalnih odbora. Te krivotvorine prikazuju nepotpune, neovlaštene ili netočne informacije čija upotreba u vašim ugovorima može rezultirati pogreškama i parnicama.

U svjetlu nadolazećih novih Incoterms® 2020 pravila postoji više javnih spekulacija o njihovim izmjenama. Uz objavljivanje novih pravila sljedeće godine, ICC će ponuditi i ICC-jeve certificirane obuke - budite i tu oprezni s lažnim ponudama za rane prijave na obuke koje dolaze i od drugih tijela osim ICC-ja, njegovih nacionalnih odbora ili Akademije ICC-ja koja će ponuditi online tečaj i ispit o Incoterms® 2020 pravilima.

Ako imate bilo kakvih pitanja, ICC Hrvatska sa zadovoljstvom će vam dati upute (icc@hgk.hr).