Vrijeme održavanja: 11.02.2021.

Objavljeno: 12. 02. 2021. , Ažurirano: 12. 02. 2021.

Međunarodna trgovačka komora (ICC Hrvatska) i Hrvatska gospodarska komora u suradnji s konzultantskom kućom Deloitte organizirala je 11. veljače besplatan webinar Peti krug porezne reforme – Izmjene i dopune poreznih propisa od 1. siječnja 2021. godine, koji je okupio više od 200 sudionika.

Sudionicima se, uime Komisije za oporezivanje ICC-ja Hrvatska, obratio Dražen Nimčević, ujedno i rukovoditelj poreznog i pravnog savjetovanja za South CE Cluster, Deloitte d.o.o.

"Uz sve izazove koje donosi pandemija, poduzetnici svoje poslovanje moraju prilagoditi i izmjenama i dopunama poreznih propisa koje je donio peti krug porezne reforme. Za nova se porezna rješenja očekuje da će pružiti dodatni poticaj pozitivnom poslovnom okruženju, stimuliranju investicija te rastu plaća i standarda građana", poručio je Nimčević.

"Najvažnija izmjena s aspekta poreza na dobit vezana je uz vrijednosno usklađenje glavnica i kamata te tretman takvih stopa u poreznom smislu. Prema propisu HNB-a, banke i financijske institucije će u slučaju kredita ako rade otpis potraživanja imati pravo na porezno priznati rashod", istaknuo je Nimčević.

"Porezni obveznici dužni su provesti usklađenje transfernih cijena u slučaju kad se cijena određene transakcije razlikuje od tržišne, što je prvi put da u Zakonu na dobit imamo odredbu gdje se stvarno mora provesti usklađenje transfernih cijena. Ova odredba de facto obvezuje porezne obveznike da poreznim upravama šalju kalkulacije transfernih cijena, kao i način provedbe usklađenja transfernih cijena", naglasila je Petra Bulić, viša menadžerica u Poreznom odjelu Deloittea.

"Uveden je OSS, posebni postupak oporezivanja za prodaju dobara na daljinu unutar EU za isporuke dobara unutar države članice koje obavljaju elektronička sučelja koja omogućuju te isporuke i za usluge koje isporučuju porezni obveznici sa sjedištem unutar EU, ali bez sjedišta u državi članici potrošnje. Od 1. srpnja ukida se oslobađanje od PDV-a pri uvozu na male pošiljke, dakle svaka mala pošiljka će podlijegati PDV-u", objasnila je Tatjana Orešković Trcin, viša menadžerica u Poreznom odjelu tvrtke Deloitte d.o.o.

Došlo je do smanjenja poreznih stopa poreza na dohodak, s 24 % na 20 %, i s 36 % na 30 % za dohodak od nesamostalnog rada. "Stope su se smanjile na sve vrste dohotka, osim efektivne stope koja je porasla s 54 % na 60 % za dohodak po osnovi razlike vrijednosti imovine i visine sredstava kojima je stečena", pojasnila je Katarina Pavlović, viša menadžerica u Poreznom odjelu Deloittea.

Viši menadžer u Deloittevom Poreznom odjelu Filip Kanić predstavio je aktualne mjere za očuvanje radnih mjesta te porezni tretman donacija radi ublažavanja posljedica potresa.