Vrijeme održavanja: 16.10.2018.

Objavljeno: 16. 10. 2018. , Ažurirano: 16. 10. 2018.

"Kartelni sporazumi poduzetnika o cijenama i podjeli tržišta predstavljaju ozbiljnu povredu prava tržišnog natjecanja te podliježu visokim novčanim kaznama. Borba protiv kartela u srži je svih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja kao i Europske komisije, a jedan od načina je poticanje poduzetnika na prijavu kartela", istaknula je glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić na seminaru Karteli i imunitet od kazne - Kako i zašto prijaviti kartel? održanom 16. listopada u HGK u organizaciji ICC-a Hrvatska i HGK u suradnji s Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN).

Mladen Cerovac 800x533.JPG

Predsjednik Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac; Izvor: HGK.

"Cilj je ovog interaktivnog seminara informirati o pogodnostima koje nude novi propisi o oslobođenju ili umanjenju kazne te uputiti na praktične alate ICC-a radi poticanja usklađenosti tvrtki s pravilima o tržišnom natjecanju", napomenula je Skupnjak Kapić istaknuvši važnu ulogu Međunarodne trgovačke komore – ICC, kojoj je primarno promicanje međunarodne trgovine i investicija, odgovorno poslovanje te uklanjanje prepreka kroz liberalizaciju trgovine. "ICC djeluje putem 93 nacionalna odbora koji zajedno s izravnim članovima u svijetu obuhvaćaju mrežu od 6,5 milijuna tvrtki u više od 130 zemalja. Hrvatska ima predstavnike u svih 12 specijaliziranih komisija ICC-a koje donose pravila", napomenula je.

"Tema o otkrivanju i suzbijanju kartelnog udruživanja izuzetno je važna jer takvo udruživanje radi podjele tržišta predstavlja najteži oblik kršenja pravila tržišnog natjecanja. Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja u Hrvatskoj predviđa se kazna i do 10 posto godišnje ostvarenog prihoda tvrtke radi kartelnog udruživanja. Riječ je u pravilu o tajnim sporazumima i tajnovitosti sudionika. Ali ponekad se sudionici kartela i javno hvale o postignutom dogovoru o cijeni proizvoda. Detekcija je kartela lakši dio priče, a teži je dio pribaviti čvrste dokaze o kartelnom udruživanju", kazao je predsjednik Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Mladen Cerovac.

Marcin Trepka 800x533.JPG

Marcin Trepka, supredsjedatelj Radne skupine ICC-a Karteli i oslobođenje od kazne; Izvor: HGK.

"AZTN ima alate za pronalaženje dokaza kao što su nenajavljene pretrage po nalogu suda te prikupljanje dokaza u digitalnom obliku no Agenciji je potrebna i pomoć iznutra, a u tome je važna i korisna uloga pokajničkog programa, imuniteta od kazne prvome pokajniku. AZTN je do sada zaprimio prijave dvaju pokajnika. Uz novčane kazne potrebno je razvijati i svijest o ne isplativosti kršenja zakona te povećati kulturu tržišnog natjecanja", kazao je Cerovac.

"Institut o imunitetu za pokajnika važan je u provedbi zaštite tržišnog natjecanja te je u EU rezultirao značajnim poboljšanjima tržišnog natjecanja. Do 2000. godine kazne su iznosile u milijunima, od 2004. narasle su na tri milijarde eura, pa zatim na 10 milijardi eura, iznosu na kojem su se i zadržale", kazao je Siniša Petrović, predsjednik Hrvatskog društva za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN).

Mirta Kapural 800x533.JPG

Mirta Kapural, samostalna savjetnica u AZTN-u; Izvor: HGK.

Marcin Trepka, pravni savjetnik u K&L Gates i supredsjedatelj Radne skupine ICC-a Karteli i oslobođenje od kazne, predstavio je Priručnik ICC-a o oslobođenju ili umanjenju kazne koji na pristupačan način razjašnjava postupak prijave kartela u brojnim državama svijeta u lokalnim i međunarodnim postupcima.

"Programi za oslobađanje ili umanjivanje kazne dobro funkcioniraju u praksi Europske komisije. Najveći karteli u EU su otkriveni i sankcionirani visokim kaznama zahvaljujući prijavama za oslobađanje od kazne. Stoga je potrebno i dalje poticati prijave za oslobađanje u EU ali i ne ovisiti u praksi isključivo o njima za dokazivanje kartela", istaknula je Mirta Kapural, samostalna savjetnica u AZTN-u. "Potrebno je na razini EU uspostaviti ujednačena pravila i veću pravnu sigurnost poduzetnicima. Važno je razgraničenje s nekim drugim alatima, kao što su naknada štete, nagodbe, anonimni zviždači, a potreban je i razvoj novih propisa i alata na razini EU za jačanje provedbe i borbe protiv najtežih povreda prava tržišnog natjecanja, navela je.

Jasminka Pecotić Kaufman s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu govorila je o odnosu privatno-pravne provedbe i imuniteta za zviždače, odnosno o tome jesu li prijavitelji kartela zaštićeni od tužbi za naknadu štete zbog povrede pravila o zaštiti tržišnog natjecanja.

Čemu služi i kako funkcionira sustav prijave za imunitet od kazni za povredu pravila o tržišnom natjecanju u Hrvatskoj elaborirao je Josip Čulić, voditelj Odjela za utvrđivanje zabranjenih sporazuma u AZTN-u.