Vrijeme održavanja: 16.03.2017. - 17.03.2017.

U organizaciji Međunarodne trgovačke komore Hrvatska (ICC Croatia), 16. i 17. ožujka u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je dvodnevni interaktivni seminar Financiranje vanjske trgovine – Studije slučaja i novi globalni trendovi u akreditivnom i garantnom poslovanju namijenjen polaznicima iz bankarskog i korporativnog sektora.

"Gotovo svi proizvodi financiranja vanjske trgovine podliježu međunarodnim pravilima ICC-a. Efikasnost financiranja vanjske trgovine upravo i leži u tome da se banke i njihovi klijenti, odnosno poduzetnici i njihove poslovne banke pridržavaju međunarodnih pravila i standarda" rekla je glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić te dodala kako je u eri globalizacije, posebno za male zemlje poput Hrvatske, kontinuirano stručno usavršavanje u području vanjskotrgovinskog poslovanja ključno za jačanje konkurentnosti i internacionalizaciju poslovanja. "Upravo je edukacija poslovne zajednice jedna od žarišnih aktivnosti ICC-a, a i HGK", naglasila je Skupnjak Kapić.

Suncanica_Skupnjak_Kapic_800x450.JPG

Sunčanica Skupnjak Kapić; Izvor: HGK.

Istaknuti član Bankarske komisije ICC-a, ujedno i tajnik Bankarske komisije ICC Češka Pavel Andrle rekao je kako je međunarodna trgovina postala sve izazovnija čemu je posebno doprinijela tehnološka evolucija te kako će stopa rasta međunarodne trgovine u 2017. biti najsporija nakon 2008. godine. "Najviše problema kada je u pitanju trgovina odnosi se na područje regulacije", istaknuo je Andrle te predstavio najnovije trendove u praksi poslovanja s akreditivima kao i nova službena mišljenja Bankarske komisije ICC-a. Andrle je naglasio kako banke trebaju promjenu poslovnog modela trgovinskog poslovanja tako da smanje troškove i povećaju kontrolu, a ujedno pojednostave procese. Dodao je kako digitalizacija predstavlja napredak, ali ga usporavaju, negativne strane, poput troškova investicije i činjenice da sve stranke moraju implementirati isto rješenje.

PavelAndrle_800x450.JPG

Predavač Pavel Andrle; Izvor: HGK.

U nastavku seminara govorilo se o međunarodnoj praksi u primjeni pravila ICC-a za akreditivno (UCP 600) i garantno poslovanje (URDG 758), o aktualnim temama financiranja vanjske trgovine i međunarodnim ICC-LIBF certifikatima na primjerima CDCS i CSDG testa. Ivana Uzelac iz Zagrebačke banke na konkretnim je primjerima savjetovala poduzetnike kako pripremiti dokumente prema akreditivnim uvjetima, a Marina Validžić iz Raiffeisenbank Austria banke sudionicima je prezentirala studiju slučaja vezanu uz pregled dokumenata.

Drugi dan seminara fokusirao se na nove trendove u međunarodnim garancijama, s posebnim naglaskom na provedbu Ujednačenih pravila za garancije na poziv (URDG 758) te druge aktualne teme iz područja financiranja trgovine. Gospođa Ljiljana Rokoš iz HBOR-a predstavila je studij slučaja na temu "Privremena mjera zabrane plaćanja po garanciji", a na kraju su polaznicima dodijeljeni certifikati.

ICC je krovna svjetska udruga komora s više od 6,5 milijuna članica i udruženja u 130 zemalja svijeta, ujedno je i najveća svjetska poslovna organizacija koja kreira globalne standarde međunarodne trgovine. Osnovni cilj ICC-a je promicanje međunarodne trgovine i investicija i uklanjanje prepreka kroz liberalizaciju trgovine.