Vrijeme održavanja: 27.02.2018. - 28.02.2018.

Objavljeno: 28. 02. 2018. , Ažurirano: 28. 02. 2018.

"Ova radionica je razvijena u okviru EBRD-ova Programa za olakšavanje trgovine (EBRD TFP), a radi edukacije svih vas koji ste uključeni u međunarodnu trgovinu. Teme su širokog raspona, od metoda plaćanja, međunarodnih ugovora, dokumentarne naplate, dokumentarnih akreditiva, garancija, financijskog kriminala do islamskog financiranja, a uz sve to ćemo vršiti i pripreme za stjecanje međunarodnog certifikata iz međunarodne trgovine i financija za sve zainteresirane. Prezentacije su temeljene na slučajevima iz prakse pa će radionica biti vrlo korisna, a potičemo i interaktivnost. Ovo je samo jedna u nizu edukacija koje organiziramo sa svrhom jačanja konkurentnosti našeg gospodarstva i internacionalizacije poslovanja domaćih poduzetnika", poručila je glavna tajnica ICC Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić na otvaranju radionice Osnove međunarodne trgovine i financiranja koju su organizirali ICC Hrvatska i HGK u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj te Londonskim institutom za bankarstvo i financije.

Ivana Milicic 800x499.JPG

Glavna bankarica EBRD-a Ivana Miličić; Izvor: HGK.

Glavna bankarica EBRD-a Ivana Miličić istaknula je kako su međunarodna trgovina i financiranje izuzetno bitni za Hrvatsku i regiju pa je EBRD tome posvetio posebnu pažnju kroz svoj program kreditiranja. "Do danas je uspostavljena suradnja s tri banke u Hrvatskoj s kojima kontinuiranu surađujemo, a volumen transakcija dosegao je 90 milijuna eura kroz oko 140 pojedinačnih transakcija. Najzastupljeniji sektori su brodogradnja, prehrambena industrija, šumarstvo te industrijska oprema i energetika. Naša sredstva prilika su za sve vas da razvijete nove proizvode i ponudite nove usluge svojim klijentima, a kroz ovu radionicu ćemo vam približiti mogućnosti njihovog korištenja", izjavila je Miličić.

Vincent O’Brien, član Izvršnog odbora Bankarske komisije ICC-a i zamjenik predsjednika Bankarske Komisije ICC-a UAE, prezentirao je rezultate istraživanja o globalnim trendovima u trgovini i financijama za 2018. godinu.

Vincent O'Brien 800x462.JPG

Član Izvršnog odbora Bankarske komisije ICC-a i zamjenik predsjednika Bankarske Komisije ICC-a UAE Vincent O’Brien; Izvor: HGK.

"Utjecaj krize iz 2008. na trgovinu je bio izrazito negativan, došlo je do pada od 40 posto. U idućoj godini je došlo do blagog oporavka i mislili smo da su negativni trendovi završili, ali nisu. Taj rast je bio isključivo na krilima kineskih investicija. Primjerice, u 2015. volumen svjetske trgovine je rastao za 2,7 posto, ali je vrijednost pala za 14 posto, što je vrlo indikativno jer dobro oslikava razinu pada cijena. Prošle godine je volumen narastao za 3,7 posto, isti rast je planiran i za ovu godinu, ali prije krize su te stope rasta bile dvostruko veće od stopa rasta BDP-a", upozorio je O’Brien i potom detaljno elaborirao očekivanja bankara, probleme i izazove s kojima se suočavaju.

U dva dana trajanja radionice bit će razrađene brojne aktualne teme iz područja međunarodne trgovine i financiranja poput pregleda metoda plaćanja u međunarodnoj trgovini, prihvaćanja međunarodnog ugovora i Incoterms 2010 pravila, uloge komercijalnih i prijevoznih dokumenata, garancija za obveznice i stand-by akreditiva, a govora će biti i o različitim tehnikama financiranja trgovine.

Radionica ima i funkciju pripreme za sudionike koji bi htjeli steći međunarodno priznatu kvalifikaciju – Certifikat iz međunarodne trgovine i financija (CITF©) koju je razvio Londonski institut za bankarstvo i financije (LIBF) u partnerstvu s Međunarodnom trgovačkom komorom (ICC).