Vrijeme održavanja: 22.02.2021.

Prilagodba digitalizaciji i radu na daljinu

Objavljeno: 23. 02. 2021. , Ažurirano: 23. 02. 2021.

Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Međunarodnim arbitražnim sudištem ICC-ja organizirali su jučer besplatan webinar Predstavljanje Arbitražnih pravila ICC-ja iz 2021. koji je okupio 40-ak sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore i ICC-ja Hrvatska Marina Rožić napomenula je da Arbitražna pravila ICC-ja iz 2021. godine predstavljaju još jedan korak prema učinkovitijoj, fleksibilnijoj i transparentnijoj arbitraži.

Moderator webinara bio je Davor Babić, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu i hrvatski predstavnik Međunarodnog arbitražnog sudišta, dok su govornici bili Živa FilipičManaging Counsel na Međunarodnom arbitražnom sudištu ICC-ja, Jasminka Čorda Truhar, odvjetnica iz Odvjetničkog društva Hanžeković i partneri te ujedno i predsjednica Komisije ICC-ja Hrvatska za arbitražu i ARS, Hrvoje Sikirić, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, Josip Marohnić, odvjetnik iz odvjetničkog društva Marohnić, Tomek & Gjoić, te Dalibor Valinčić, odvjetnik-partner iz Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH & Co KG – Podružnica Zagreb.

"Ovaj webinar je prilika da predstavimo naš rad, ICC Hrvatsku i Komisiju ICC-ja Hrvatska za arbitražu i alternativno rješavanje sporova te da razmislite o tome kako su aktivnosti ICC-ja povezane s onim što vi radite", izjavio je Davor Babić.

"Promjene odražavaju povećanu upotrebu tehnologije. Pravila više ne zahtijevaju da se tužba, odgovor na tužbu i zahtjev za uključenjem nove stranke tiska u više primjeraka, već od ožujka 2020. Tajništvo zahtijeva da se navedeni dokumenti dostavljaju elektroničkom poštom. Nova Pravila izričito određuju da se ročišta mogu održavati na daljinu, određuju i druge promjene koje doprinose povećanju transparentnosti arbitražnog postupka", istaknula je Živa Filipič.

"Novost u Pravilima jest da se inicijalna komunikacija između stranke i ICC-jevog Sudišta odvija isključivo elektroničkim putem. Izmjene oko elektroničke komunikacije i u smislu podnošenja podnesaka i održavanja ročišta, nisu neka velika novost u ICC-jevoj arbitraži, već su odraz našeg novog normalnog funkcioniranja života", napomenuo je Dalibor Valinčić.

"Nove izmjena Pravila iz 2021. godine vrlo pažljivo vode računa o održavanju ravnoteže između dva bitna zahtjeva – prvi je zahtjev za efikasnim i ekonomičnim odlučivanjima u arbitraži, donošenje konzistentnih arbitražnih odluka u sporovima koji proizlaze iz istog ekonomskog odnosa. Također je tu zahtjev za očuvanjem biti arbitraže, a to je da u sporu zbog određenih stranaka konačnu odluku donese točno određeni arbitražni sud konstituiran na način koje su stranke dogovorile", istaknula je Jasminka Čorda Truhar.

"Cilj Pravila otkrivanja i obavještavanja o postojanju sporazuma o financiranju jača transparentnost arbitražnog postupka, prvenstveno je važno omogućiti da se izbjegnu sukobi interesa između arbitražnog suda, arbitara i financijera i to štiti integritet arbitražnog postupka te osigurava izvršnost prava", protumačio je profesor Hrvoje Sikirić.

"U pravilu ubrzanih postupaka uglavnom odlučuje jedan arbitar, ne sastavljaju se zadaće arbitražnog suda (Terms of Reference), u roku od 15 dana od primanja spisa održat će se sastanak uprave postupka (Case Management), pravorijek se donosi šest mjeseci od te konferencije, odluka se donosi na temelju stanja spisa, ali ipak je u praksi došlo do održavanja rasprava u jednoj trećini slučajeva. Pravila omogućuju da se ograniči količina podnesaka, njihov volumen i opseg pitanja kojima će se ona baviti. Ovo je učinkovit postupak u kojem se brzo dolazi do rješenja – što je najvažnije",  napomenuo je Josip Marohnić.

ICC Hrvatska također planira u travnju ove godine regionalno predstavljanje Arbitražnih pravila ICC-ja iz 2021. u suradnji s Mađarskim udruženjem za arbitražu.