Vrijeme održavanja: 22.05.2019.

Objavljeno: 23. 05. 2019. , Ažurirano: 24. 05. 2019.

„Cilj je ovog seminara osigurati bolje razumijevanje EU sankcija i njihove primjene te povezanosti sa sankcijama SAD-a“, istaknula je Sunčanica Skupnjak Kapić, glavna tajnica ICC-ja Hrvatska, otvarajući seminar Sankcije i kontrola izvoza - izazovi za hrvatsko gospodarstvo. „Svjedoci smo turbulentnih promjena na globalnoj razini. Rastuće trgovinske tenzije između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava - SAD-a i Kine, rastuće političke tenzije između SAD-a i Irana te Brexit utječu na međunarodnu trgovinu i stvaraju nove rizike i izazove za svjetsko gospodarstvo, pa tako i hrvatsko. Rast svjetskog i EU gospodarstva usporava se, a globalni je protekcionizam u porastu. Sve ove promjene na globalnoj sceni dovode u pitanje i održivost multilateralnoga trgovinskog sustava temeljenog na pravilima. Svjedoci smo i sve veće primjene ekonomskih sankcija. Hrvatske tvrtke moraju biti informirane o nacionalnim propisima, propisima Europske unije, ali i SAD-a i UN-a. Neinformiranost i neusklađenost mogu imati ozbiljne posljedice na poslovanje”, ističe Skupnjak Kapić.

Ivana Noršić, načelnica Sektora za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, iznijela je pregled i novosti mjera ograničavanja Europske unije, odnosno sankcija. “Sankcije su jedan od instrumenata Zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije radi sprječavanja sukoba i promicanja međunarodne sigurnosti i vrijednosti demokracije, ljudskih prava i vladavine prava. Nisu ekonomski motivirane te se uobičajeno koriste u kombinaciji s drugim alatima,  poput političkog dijaloga, poticaja ili pomoći. Njihov je cilj utjecati na promjenu politike ili ponašanja pojedinih država, entiteta i osoba, a istovremeno umanjiti u najmanjoj mogućoj mjeri negativne i neželjene posljedice na stanovništvo”, ističe Ivana Noršić. Dodala je da EU uz UN-ove utvrđuje i svoje autonomne mjere, glede kojih surađuje s drugim partnerima, kako bi osigurala široku međunarodnu potporu, a time i veću učinkovitost primjene mjera. S obzirom na specifičnosti i aktualnu situaciju, na seminaru je naglasak bio na mjerama prema Rusiji i Iranu.

ICC seminar (11).jpg

Ivana Noršić; Izvor: HGK.

Gerard Kreijen, odvjetnik u odvjetničkom društvu Loyens & Loeff iz Amsterdama, u svom se izlaganju usredotočio na tri aspekta povezana sa sankcijskim režimima u EU: izbjegavanje sankcija, izuzimanje od odgovornosti te poteškoće u dokazivanju kršenja sankcija. Upozorio je na mogućnosti otkrivanja i pravnog procesuiranja poslovanja kojim se nastoje izbjegavati sankcije, pri čemu je istaknuo primjere iz prakse u vezi s Iranom i Rusijom. “I sami trebate biti oprezni u tome kako i kome izvozite te koji je krajnji cilj i krajnji korisnik vaših proizvoda i roba jer ste odgovorni za to i možete snositi posljedice”, dodaje Kreijen.

ICC seminar (20).jpg

Gerard Kreijen; Izvor: HGK.

Marc Lager, partner u odvjetničkom društvu Baker & McKenzie LLP u Beču, sudionicima je predstavio značajke i dosege ekstrateritorijalne primjene sankcija SAD-a te s time povezane izazove u primjeni Blokirajuće uredbe EU-a. Također je govorio o zahtjevima i izazovima usklađenosti s propisima te sankcijama u vezi s platnim prometom i financiranjem trgovine.

ICC seminar (18).jpg

Marc Lager; Izvor: HGK.

O svojim izazovima u poslovanju na tržištima pod sankcijama na seminaru su govorili Kristina Hartman Budišić, glavna pravna savjetnica Ine, Vatroslav Sirovica, voditelj pravnih poslova Končar Generatora i motora te Kristijan Sabo, direktor tržišta istočne Europe prehrambene industrije Podravka.

ICC seminar (33).jpg

Sudionici panela; Izvor: HGK.