Objavljeno: 02. 12. 2021. , Ažurirano: 02. 12. 2021.


Besplatan webinar Kako izgraditi "G" u ESG konceptu poslovanja – od compliancea do integriteta, održan 1. prosinca, okupio je više od 50 sudionika.

Predavačica dr. sc. Silvija Vig, CCEP-I – Certificirani ISO 37301 Lead Implementer, ISO 37001 Lead ImplementerLead Auditor te osnivač i direktor tvrtke CODUPO d.o.o., predstavila je novu normu, namijenjenu uspostavljanju dobrog upravljanja unutar organizacije i izgradnji "tona na vrhu" (engl. Tone at the Top) koju je ISO organizacija objavila 14. rujna 2021. godine.

Sudionici su imali priliku čuti o što je ESG kao novi način poslovanja i što predstavlja "G" u ESG konceptu; koja je uloga vodstva i menadžmenta te kako norma ISO 37000 tu može pomoći; koje su dobrobit za organizaciju kojom se dobro upravljanja te kako izgraditi učinkovit program usklađenosti, antikorupcije i sustava za zaštitu zviždača.

"ESG predstavlja skraćenicu okolišnog, društvenog i korporativnog upravljanja, odnosno akronim koji se odnosi na tri poslovne mjere koje koriste društveno osviješteni ulagači kada identificiraju i provjeravaju svoja ulaganja. Oni na temelju tih parametra određuju koliki je rizik da se uopće investira u nekog klijenta ili da procjene kolika je njihova etičnost. Međutim, ono što je osnovni koncept ESG-a jest da gledamo kompaniju s aspekta koliko je ona etična, odnosno da stavljamo moralna načela i održivost ispred profita – i to je prvo kvantitativno mjerilo koje mjeri etičnost", istaknula je Silvija Vig.

"Compliance program se vezuje uz procjenu rizika usklađenosti i reputacijski rizik i sprječavanje, otkrivanje i popravljanje neetičnog ponašanja ili nepravilnosti, dok nam sustav upravljanja usklađenošću daje puno širu sliku – sagledava što je to što organizacija, na razini cjelokupnog sustava, od samog vrha pa kroz kaskadno spuštanje na sve razine, mora poduzeti da bi compliance program bio učinkovit te se upravo na takvom sustavu i temelji norma ISO 37301", pojasnila je Silvija Vig.

Webinar su organizirale Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora u suradnji s tvrtkom CODUPO d.o.o.