Ministrica Dalić: Gospodarska suradnja sa Slovenijom sve jača

HGK
Potpredsjednica Vlade RH Dalić, predsjednik HGK Luka Burilović i slovenski premijer Miro Cerar

Na 50. Međunarodnom sajmu obrtništva i poduzetništva u Celju Hrvatska gospodarska komora nastupa s 15 izlagača, koji će time predstaviti svoje proizvode na Sajmu jednog od važnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera. Sajam ove godine prvi put ima zemlju partnera, Hrvatsku, što će dodatno doprinijeti daljnjoj uspješnoj suradnji hrvatskih i slovenskih poduzetnika.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je da je ukupna robna razmjena Hrvatske i Slovenije tijekom protekle godine iznosila 3,6 milijardi eura, čime je ona za Hrvatsku treća vanjsko trgovinska partnerica. "Iako između dviju zemalja postoje otvorena politička pitanja, gospodarska suradnja bilježi uzlazni trend, što predstavlja najbolji argument protiv instrumentalizacije gospodarskih odnosa u političke svrhe, a to nije ono što žele poduzetnici", rekla je Dalić.

U sklopu nastupa Hrvatske gospodarske komore, predsjednik HGK Luka Burilović posebno je naglasio projekt Komore Hrvatska kupaonica, koji povezuje hrvatske proizvođače i dizajnere u krovni brend te Hrvatske interijere, koji predstavljaju sam vrh ljestvice ponuđača namještaja i opreme.

Uz priliku za poduzetnike za predstavljanje cjelokupne sektorske ponude, ovo značajno regionalno okupljanje prilika je i za daljnji nastavak razvoja gospodarske suradnje dviju zemalja. Danas je u sklopu prvoga dana Sajma održan Slovensko-hrvatski poslovni forum na temu energetske učinkovitosti i gospodarenja otpadom, a dan prije otvorenja održan je i sastanak Hrvatske gospodarske komore i Gospodarske zbornice Slovenije, na kojem se također razgovaralo o budućim susretima predstavnika gospodarstva i poduzetnika Hrvatske i Slovenije.

Jubilarno 50. izdanje Međunarodnog sajma obrtništva i poduzetništva u Celju održava se od 12. do 17. rujna, u sklopu kojega će se predstaviti 1478 izlagača iz 30 zemalja. U sklopu hrvatskoga paviljona, tijekom trajanja Sajma sadržaje će predstaviti Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.

Kontakti

  • ICC Hrvatska Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: icc@hgk.hr Tel: +385 1 456 1553 Tel 1: +385 1 456 1651 Fax:
  • Sunčanica Skupnjak Kapić Glavna tajnica ICC-a Hrvatska Tel: +385 1 4561 651 Email: sskupnjak@hgk.hr
  • Ana Marguerite Tomulić Stručna referentica Tel: +385 1 4561 553 Email: atomulic@hgk.hr
  • Dora Babić Viša stručna suradnica Tel: +385 1 4561 558 Email: dbabic@hgk.hr