Vrijeme održavanja: 02.04.2019.

Objavljeno: 02. 04. 2019. , Ažurirano: 02. 04. 2019.

„I u ovoj godini nastavljamo s aktivnostima promicanja međunarodne trgovine i investicija kao pokretača ekonomskog rasta i izvoza. Tu bih posebno istaknuo unaprjeđenje edukativnih aktivnosti koje za cilj imaju informiranja hrvatske poslovne zajednice o najnovijim trendovima vanjske trgovine, globalnim standardima poslovanja kao i najboljim svjetskim praksama“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na 3. sjednici Skupštine ICC-ja Hrvatska.

Luka Burilović i Sunčanica Skupnjak Kapić (2).jpgSunčanica Skupnjak Kapić i Luka Burilović; Izvor: HGK

Prošlogodišnje poslovanje ICC-ja Hrvatska obilježili su pozitivni rezultati, članstvo je naraslo 11,4%, povećao se i broj članova komisija ICC-ja Hrvatska za 14,2%, financijski pokazatelji su u plusu, a kao kruna rada došla je nagrada Središnjice ICC-ja za razvoj programa rješavanja sporova.

„Značajan segment našeg djelovanja je lobiranje i zagovaranje politika ICC-ja o svim važnim pitanjima međunarodne trgovine, za koje ocjenjujemo da su važne za hrvatsku poslovnu zajednicu, prema Vladi i njenim tijelima“, naglasio je Burilović, dodavši kako će se i ove godine prevesti i objaviti nova Incoterms® 2020 pravila te održati seminari u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Glavna tajnica ICC-ja Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić zahvalila se članovima komisija i pozvala i druge članove da se uključe u njihov rad. Osvrnula se i na novo čelništvo ICC-ja na globalnoj razini. „Prošle godine su izabrani novi glavni tajnik, John Denton i novi predsjednik ICC-ja, Paul Polman, predsjednik uprave Unilevera. Iznimno nas raduje što je Polman, renomirani svjetski lider politike održivog razvoja, preuzeo čelnu poziciju ICC-ja“, poručila je Skupnjak Kapić, naglasivši kako su korisnici u 2018. godini ponovno prepoznali Međunarodno arbitražno sudište ICC-ja kao vodeću svjetsku arbitražnu instituciju.

Luka Burilović i Sunčanica Skupnjak Kapić (1).jpgSunčanica Skupnjak Kapić i Luka BUrilović; Izvor: HGK

Na sjednici Izvršnog odbora ICC-a Hrvatska, koja je održana uoči skupštine, imenovani su novi članovi komisija. U sklopu dnevnog reda Sjednice usvojen je Poslovnik o radu komisija ICC-ja Hrvatska i hrvatskih predstavnika u globalnim komisijama ICC-ja, te je usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o visini članarina.

sudionici.jpg3. sjednica Skupštine ICC-ja Hrvatska; Izvor: HGK