Vrijeme održavanja: 08.12.2017.

"Korupcija je globalni i sveprisutni problem, prodire u sve segmente društva, izravno ugrožava ljudska prava, pogubno utječe na moral i vrijednosti društva, razvoj poduzetništva i uopće na prosperitet države, stoga je nužno odlučno joj se i sustavno suprotstavljati", istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić na konferenciji Jačanje integriteta hrvatskih poduzeća u suzbijanju korupcije - Izazovi korporativne usklađenosti održanoj 8. prosinca u HGK povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji Međunarodne trgovačke komore Hrvatska (ICC Hrvatska) i HGK te u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

"Cilj je konferencije podizanje svijesti svih slojeva javnog i korporativnog sektora o nužnosti suzbijanja korupcije, jačanja kulture integriteta te transparentnosti i etike u poslovanju kao temelja korporativne odgovornosti i dobrog upravljanja", istaknula je glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić.

SuncanicaSkupnjakKapic_800x589.JPG

Glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić; Izvor: HGK.

"Korupcija je nepoželjna pojava koja je prepreka razvoju društva, sprječava domaće i strane investicije, ograničava trgovinu, napredak i konkurentnost gospodarstva i društva u cjelini", istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa RH Juro Martinović, dodajući da javni i privatni sektor kroz jačanje dijaloga trebaju surađivati i pridonijeti borbi i suzbijanju korupcije u zajedničkom interesu.

JuroMartinovic_800x533.JPG

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa RH Juro Martinović; Izvor: HGK.

"Korupcija je globalni svjetski problem, a učinci korupcije šire se i multipliciraju i obuhvaćaju pet posto svjetskog BDP-a", kazala je zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić. U borbi protiv korupcije istaknula je Europski ured za borbu protiv prijevara OLAF, koji je do 2016. proveo 1600 istraga, osigurao povrat 3,6 milijardi eura te pripremio 2000 preporuka mjera nadležnim tijelima država članica EU. 

MirellaRasic_800x450.JPG

Zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić; Izvor: HGK.

Prvi tajnik veleposlanstva Kraljevine Norveške u RH Christian Grotnes Halvorsen istaknuo je da je korupcija kompleksan problem posebno štetan poslovnom sektoru zbog kojega se u svijetu godišnje gubi 3,3 trilijuna USD, odnosno 100 milijuna USD svakoga dana. "Skandinavske su zemlje vodeće u transparentnosti i trebaju nam poslužiti kao model u suzbijanju korupcije", napomenula je Skupnjak Kapić.

ChristianGrotnesHalvorsen_800x569.JPG

Christian Grotnes Halvorsen; Izvor: HGK.

Rezultate jednog od globalnih istraživanja koje naglašavaju relevantnost i važnost teme suzbijanja korupcije i podmićivanja, EMEIA ankete o prijevari i korupciji, predstavila je menadžerica u Odjelu za istrage prijevara Ernst &Younga Zorica Palac. Anketa je provedena krajem 2016. i početkom 2017. u 41 europskoj zemlji na 4100 subjekata, a prikazala je percepciju ispitanika u kompanijama, sektorima te industrijama o pitanjima podmićivanja i korupcije. Ispitanici su u tvrtkama iskazali zadovoljstvo snažnijim stavovima regulatora oko suzbijanja korupcije, što pozitivno utječe na kompanije.

Rasic_Martinovic_Grotnes_Halvorsen_Kramaric_800x450.JPG

Mirella Rašić, Juro Martinović, Christian Grotnes Halvorsen i Želimir Kramarić (s lijeva na desno); Izvor: HGK.

Pravila ICC-a za borbu protiv korupcije predstavila je pročelnica Katedre za pravo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hana Horak, istaknuvši da indeks percepcije korupcije za 2016. godinu, koji je objavio Transparency International, pokazuje da je Hrvatska s 49 bodova nazadovala u borbi protiv korupcije za dva boda, ali i da je korupcija porasla i na globalnoj razini. Prema istraživanju, najmanje korumpirane u 2016. su bile Danska, Novi Zeland i Finska, Švedska, Švicarska i Norveška.

O sukobu interesa u poslovnom sektoru govorila je Marta Dragičević Prtenjača, docentica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ističući stvarne, prividne i potencijalne vidove sukoba interesa te potrebu njegova sprječavanje kako bi se očuvao brend društva i financijski interesi radi sklapanja poslova s drugim društvima.

Skupnafotografija_800x450.JPG

Sudionici konferencije u HGK; Izvor: HGK.

"Posebna je odgovornost menadžmenta za poslove usklađenosti. Kroz trening i komunikaciju radi se na sprječavanju neželjenog ponašanja te se posebno provodi zaštita zviždača", kazala je voditeljica usklađenosti Siemensa Irena Kajganić u panel raspravi. Lucia Ana Tomić, direktorica Ureda za usklađenost i podršku u Upravi Hrvatske poštanske banke naglasila je važnost usklađenosti sa zakonom te uočavanje nepravilnosti, a također je istaknula potrebu efikasnog sustava zaštite zviždača i podizanja svijesti ljudi kroz radionice i medije. "Sve što se radi je svojevrsno usklađivanje, a praksa je najvažniji adut naše vjerodostojnosti. Naš rad je naša najvažnija poruka", istaknula je Snježana Bahtijari, direktorica marketinga, komunikacija i DOP-a Ericssona Nikole Tesle. "Borba protiv korupcije stvaranje je i pozitivnog okruženja, a društveno odgovorno ponašanje alat je kojim kompanija jača svoju reputaciju i povjerenje zaposlenih prema menadžmentu te prema tržištu i društvu", kazala je Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.