Vrijeme održavanja: 08.11.2016.

Objavljeno: 08. 11. 2016. , Ažurirano: 11. 11. 2016.

"Hrvatska i Slovačka dva su strateška prijatelja i moramo se osloniti jedni na druge. Nakon uspješnoga gospodarskog izaslanstva u sklopu službene posjete predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Slovačkoj krajem prošle godine, cilj nam je povezivanje naših tvrtki. Drago mi je da među malim i srednjim poduzetnicima postoji sve veći interes za suradnju", rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić, otvarajući u HGK Hrvatsko-slovački forum koji je okupio stotinjak tvrtki. Dodao je da se Forum organizira povodom slovačkog predsjedanja Vijećem EU, s ciljem jačanja suradnje između hrvatskih i slovačkih tvrtki, povećanja robne razmjene te pronalaženja mogućnosti ulaganja.

Veleposlanik Republike Slovačke u Zagrebu Juraj Priputen istaknuo je da se robna razmjena povećava te da je sada na razini od oko 500 milijuna eura, no da postoji mnogo prostora za unaprjeđenje suradnje. "Energetika, prometna infrastruktura, automobilska industrija i sl., samo su neka od područja suradnje. Cilj je ovog Foruma, među ostalim, prenijeti vašim tvrtkama naše 12 godina dulje iskustvo poslovanja na EU tržištu te naše iskustvo u financiranju projekata novcem iz EU fondova", istaknuo je Priputen te je podsjetio da je Slovačka u proračunskom razdoblju 2007.-2013. iz europskih fondova povukla 11,3 milijarde eura, što je 97,2 posto od maksimalnog iznosa koji im je bio na raspolaganju. Uz to, slovačke je tvrtke obavijestio o tome da nova hrvatska Vlada radi sveobuhvatnu reformu koja će olakšati poslovanje u RH i uvjeren je da će to povećati robnu razmjenu među zemljama.

Sudionici_800x450.JPG

Sudionici Hrvatsko-slovačkog foruma; Izvor: HGK.

Pomoćnik ministrice gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta RH Ivan Sertić pozvao je slovačke tvrtke na ulaganje u Hrvatsku, posebice u prerađivačku industriju. Dodao je da je slovački izvoz u Hrvatsku od 2010. povećan za 150% te da stvaramo deficit koji dobrim dijelom nadoknađujemo turizmom. "Slovačka je u posljednjih 15 godina napravila gospodarski iskorak. U tom periodu mi smo propustili iskoristiti svoje komparativne prednosti. Naš glavni cilj sada je ostvarivanje bolje poslovne klime", kazao je Sertić.

Pomoćnik ministra gospodarstva Slovačke Republike Dušan Jurík poručuje da se male zemlje trebaju držati skupa i vjeruje da će danas ostvareni kontakti rezultirati konkretnim poslovima, dok generalni tajnik Slovačke trgovinske i industrijske komore Martin Hrivík smatra da je suradnja na razini institucija jako dobra, ali da bi i gospodarstvenici trebali više surađivati.

Na Forumu su predstavljene mogućnosti poslovne suradnje između Hrvatske i Slovačke, a održala su se i tri panela čije je središte pozornosti bilo na energetici, prometnoj infrastrukturi i zaštiti okoliša. Uz aktualno stanje, u spomenutim su sektorima predstavili i razvojne projekte te planove i mogućnosti suradnje.

Potpisan je i Sporazum o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Slovačke trgovinske i industrijske komore te Memorandum o razumijevanju između HGK i Slovačke agencije za poticanje investicija i trgovine.

Forum je organizirala Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike u Zagrebu, Slovačkom agencijom za poticanje investicija i trgovinu, Ministarstvom gospodarstva Slovačke Republike, Slovačkom trgovinskom i industrijskom komorom, Ministarstvom gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Republike Hrvatske te Europskom poduzetničkom mrežom (EEN).

Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Slovačke u 2015. godini iznosila je 525,2 milijuna eura. U odnosu na 2014. godinu izvoz je povećan za 15,6%, a uvoz za 21,9%. Prema podatcima HTZ-a, u RH je u 2015. boravilo 402.510 slovačkih turista koji su ostvarili 2.721,569 noćenja. U odnosu na prethodnu godinu, to je povećanje od 13,2% u dolascima te 14,2% u noćenjima. Prema podatcima Slovačkog udruženja putničkih agencija, Hrvatska je Slovacima i dalje turističko odrediste broj jedan.

Prezentacije održane na Forumu te popis svih sudionica, tvrtki i institucija, možete učitati iz pratećih dokumenata (lijevo na ovoj stranici).