"Globalno gledano, žene ostvaruju 85 posto potrošačkih odluka i tako kontroliraju 23 trilijuna dolara svjetske potrošnje. Nažalost, statistika ima i drugu stranu, a to je da žene ostvaruju samo 10 posto svjetskoga prihoda. U Hrvatskoj je razlika između plaća muškaraca i žena 12 posto. Kod nas žene čine 52 posto stanovništva, ali u gospodarstvu nisu proporcionalno zastupljene. Pomaka u borbi za ravnopravnost ima, no još uvijek ne možemo biti zadovoljni brzinom kojom se promjene odvijaju. Stoga je ženama koje se ohrabre zakoračiti u svijet poduzetništva potrebna pomoć svih dijelova društva, uključujući institucija", istaknuo je potpredsjednik HGK Dragan Kovačević otvarajući Hrvatsko-slovački forum poduzetnica, koji je održan danas u HGK. U sklopu foruma su predstavljene inspirativne i zanimljive priče četiri poduzetnice iz Hrvatske i Slovačke, a održani su i B2B razgovori.

IMG_4265 800x450.JPG

Uzvanici i podueztnice na okruglom stolu; Izvor: HGK.

Veleposlanik Slovačke u Republici Hrvatskoj Peter Susko kazao je da u Slovačkoj na svaku ženu poduzetnicu dolaze dva poduzetnika. "Uzroci tome su ukorijenjene predrasude da žene ne mogu istovremeno voditi i biznis i brinuti o obitelji. Drago mi je da smo se odmaknuli od tih stereotipa domaćice koja se brine o kućanstvu i drago nam je da se žene sve češće pojavljuju u sektorima koje muškarci smatraju svojima i tu ostvaruju puno uspjeha", naglasio je Susko, dodavši da je smisao Foruma govoriti o uspjesima žena, razmijeniti iskustva i stvoriti temelje za nova partnerstva.

Susko 800x450.JPG

Veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj Peter Susko; Izvor: HGK.

Pomoćnica ministra gospodarstva poduzetništva i obrta Ana Mandac izjavila je da se kod nas žensko poduzetništvo poticalo kroz dvije strategije razvoja na državnoj razini, ali da se na žene i dalje često primjenjuje regulatorni okvir koji nema razumijevanje za specifičnosti koje žensko poduzetništvo nosi.

Mandac 800x533.JPG

Pomoćnica ministra gospodarstva poduzetništva i obrta Ana Mandac; Izvor: HGK.

"Voljela bih da žene i muškarci konačno budu ravnopravni u svim segmentima društva pa da ne govorimo o ženskom poduzetništvu, već o poduzetništvu kao takvom. Nadam se da ćete danas na ovom Forumu postići konkretne dogovore. Ovakvi događaji su jasan pokazatelj da napredujemo u borbi za ravnopravnost žena", poručila je Mandac.

Restović 800x533.JPG

Predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG Gordana Restović; Izvor: HGK.

"Mi smo zemlja koja ima ženu za predsjednicu, više žena nego muškaraca i više žena koje završavaju fakultete, ali tu naša ravnopravnost staje. Moramo reći da nismo zadovoljni s brojem žena poduzetnica, imamo oko dvije trećine žena koje su samostalne vlasnice tvrtki, ali često je to samo deklarativno. Nemamo dovoljno žena u tehničkim strukama, iako je postotak žena poduzetnica narastao s 18 na 22 posto. Problem je što one često nemaju mogućnosti da dođu do financijskih potpora i pravih kontakata, a upravo to je naša uloga, da im pomognemo i potičemo zdravi poduzetnički duh", rekla je Gordana Restović, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG.

Kubikova 800x450.JPG

Predsjednica udruge Top centar poduzetnica Slovačke Eliška Kubíková; Izvor: HGK.

Eliška Kubíková, predsjednica udruge Top centar poduzetnica Slovačke Republike predstavila je rad te udruge koja je osnovana 2001. godine u Bratislavi. "Često pozivamo poznate poduzetnice koje našim članicama prezentiraju svoje priče o uspjehu. Cilj nam je djelovati u javnom i društvenom životu tako da potičemo naše poduzetnice da krenu u vlastiti biznis, ne samo u Slovačkoj, nego i u inozemstvu. Još se nikad nije dogodilo da se žene susretnu, a da se ne dogodi nekakva suradnja, uvjerena sam da će tako biti i danas", naglasila je Kubikova.