Za suradnju s Iranom ključni financijski tokovi, vizni režim i zračna linija

HGK
Luka Burilović, predsjednik HGK
Vrijeme održavanja: 01.03.2018.

„Ova je godina prekretnica u odnosima Hrvatske i Irana, a današnji će forum udariti temelje novim poslovnim inicijativama na obostranu korist naših zemalja“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu održanom 1. ožujka u HGK, u okviru kojega su održani razgovori preko 70 predstavnika hrvatskih i iranskih tvrtki i institucija iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, graditeljstva, petrokemijske industrije, medicine, zdravstvenog turizma, medicinske opreme, trgovine, IT industrije, metaloprerađivačke industrije i rudarstva.

„Očekujemo bitno drugačiji saldo u našoj međusobnoj robnoj razmjeni koja posljednjih godina nije bila na zadovoljavajućoj razini. Naša je INA trenutno u pregovorima za kupnju tankera nafte iz Irana. Vjerujemo da ćemo ovakvu sliku uskoro gledati i u hrvatskom izvozu u Iran. Također hrvatske tvrtke u Iranu trenutno imaju značajne poslove te se natječu i za dobivanje milijunskih ugovora u sektorima elektro-energetike i metalne industrije. Uz niz poslovnih susreta u posljednje vrijeme rezultati ne smiju izostati“, naglasio je Burilović, naglasivši važnost uspostave platnog prometa za međusobnu gospodarsku suradnju.     

„Odnosi Hrvatske i Irana su uvijek bili dobri, a sada je došlo vrijeme za nove korake i još veći zamah gospodarskih odnosa. Pri tome su susreti gospodarstvenika najvažniji stupovi te suradnje. Za njezino poboljšanje potrebna je uspostava direktnih letova između Irana i Hrvatske, olakšanje viznog režima i uspostava platnog prometa budući da se razvoj ne može nastaviti kako treba ako nema čvrstih bankovnih veza,“ rekao je potpredsjednik Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore Masoud Khansari.

Mohammad Reza Sadegh.JPG

Veleposlanik Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Mohammad Reza Sadegh; Izvor: HGK

„Prošla dva gospodarska susreta Irana i Hrvatske polučila su dobre rezultate. Velik sam optimist i očekujem rezultate te daljnje korake u proširivanju međusobnih gospodarskih odnosa“, istaknuo je veleposlanik Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Mohammad Reza Sadegh.

„Bilateralni su odnosi Hrvatske i Irana prijateljski, a zajednički nam je cilj jačanje međusobnih gospodarskih odnosa, iskorištavanje potencijala kroz konkretne gospodarske dogovore i projekte“, istaknula je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, dodajući kako su za hrvatske tvrtke značajna prilika planovi Irana za obnovu elektroenergetske, prometne i pomorske infrastrukture, a potencijali su i u području prehrambene industrije, osobito za hrvatske tvrtke s Halal certifikatom, obnovi željezničke infrastrukture, lokomotiva i vagona, u brodogradnji, turizmu, farmaceutici te drugim područjima. „Hrvatska Vlada poreznim reformama te smanjivanjem administrativnih i drugih prepreka u poslovanju radi na poboljšanju poslovne klime u Hrvatskoj“, rekla je Dalić.     

Mohammad Javad Zarif.JPG

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zarif; Izvor: HGK

„Treći poslovni susret gospodarstvenika Irana i Hrvatske pokazuje važnost političke inicijative iz 2016. godine i posjeta hrvatske predsjednice Iranu, a ta inicijativa sada donosi plodove“, kazao je ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zarif, podsjetivši na dugu tradiciju poslovne suradnje hrvatskih i iranskih tvrtki, koja je u prošlosti dosezala i do milijardu dolara. „Privatni sektor prepoznao je potencijal za suradnju u području brodogradnje, naftne industrije i energetike, proizvodnje električne energije, a moguća su i zajednička ulaganja te suradnja za nastup na trećim tržištima“, kazao je Zarif. „Potencijal za suradnju je i u turizmu i izgradnji turističke infrastrukture u Iranu, u području transporta i suradnje u poslovima u Afganistanu i Iraku“, istaknuo je ministar Zarif.    

Skupna fotografija.jpg

U HGK održan Hrvatsko-iranski gospodarski forum; Izvor: HGK

U prvih 10. mjeseci 2017. godine hrvatski izvoz u Iran iznosio je 4,7 milijuna američkih dolara, što je povećanje od 53,5% u usporedbi s istim razdobljem 2016. godine. Uvoz za isto razdoblje iznosio je 0,6 milijuna dolara, što je povećanje od 45,25%. Ukupna robna razmjena Hrvatske i Irana za prvih 10 mjeseci 2017. godine iznosila je 5,4 milijuna američkih dolara.

Kontakti

  • Ante Perica viši stručni suradnik, Pododjel za prekomorska tržišta Tel: +385 1 456 1788 Email: aperica@hgk.hr