Vrijeme održavanja: 20.02.2020. - 22.02.2020.

Objavljeno: 22. 02. 2020. , Ažurirano: 25. 02. 2020.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore domaći inovatori susreli su se s potencijalnim malezijskim partnerima kroz poslovne forume i individualne razgovore u Kuala Lumpuru. Svoje su proizvode i usluge predstavile tvrtke Roto kruna, Citus, Šestan-Busch, Priroda liječi, Dizz Concept i Altpro.

Organiziran je i posjet sajmu i izložbi inovacija Malaysia Technology Expo, gdje su se tvrtke predstavile u organizaciji Saveza hrvatskih inovatora i osvojile četiri zlatne medalje. Zlato za industrijski dizajn i printanje osvojila je tvrtka 3D Tech, zlato za ICT tvrtka Citus, zlatnu medalju za zdravstvo tvrtka Priroda liječi, dok je zlatna medalja za graditeljstvo otišla u ruke tvrtke Dizz Concept.

Sajam (1).jpeg
Hrvatske tvrtke na sajmu Malaysia Technology Expo; Izvor: HGK.


"Kvalitetu naših inovatora potvrđuju brojne svjetske nagrade pa ne čudi da su i malezijski ulagači pokazali veliki interes za njihove proizvode. Mi smo im organizacijom posjeta odškrinuli vrata ovog tržišta, a sudeći po održanim sastancima, uskoro će neki od njih tu realizirati i konkretnu suradnju", rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić, zahvalivši na potpori pri organizaciji i Veleposlanstvu RH u Maleziji.

"Ovo je veliko tržište gdje definitivno ima prostora za hrvatske tvrtke s kvalitetnim i inovativnim proizvodima," istaknula je Kesić-Šapić, poput tvrtke Infobip koja već ima svoj ured ovdje i koja se također predstavljala na sajmu.

Među šest hrvatskih inovatorskih tvrtki u sklopu delegacije bio je i Dizz koncept čiji je direktor Darko Špiljarić predstavio potencijalnim malezijskim ulagačima pop-up kuhinje PIA namijenjene prvenstveno malim stanovima, turističkim objektima i uredima. "Naš modularni koncept štedi puno prostora i već je dobio brojne nagrade. Svoje proizvode prilagođavamo pojedinim tržištima, zato i imamo šest modela PIA kuhinja koji su nastali upravo po inputima klijenata iz raznih zemalja. Razlike su drastične pa tako kuhinje koje radimo, primjerice, za tajvansko tržište praktički nemaju veze s onima koje radimo za SAD", pojašnjava Špiljarić i dodaje kako su zahvaljujući dobroj organizacije Komore održali puno kvalitetnih sastanaka te da daljnji razvoj situacije ovisi o tehničkim dogovorima njih i potencijalnih partnera.

Inače, Dizz koncept već posluje diljem svijeta pa su tako, uz SAD i Tajvan, prisutni na tržištima od Hong Konga i Singapura, preko desetak EU zemalja, sve do Kenije i Kanade.

Sajam (2) str.jpeg
Sajam Malaysia Technology Expo; Izvor: HGK.


Tvrtka Citus je na sajmu prezentirala inovaciju koja predstavlja sasvim novi pristup u komunikaciji između ljudi i strojeva pomoću umjetne inteligencije i blockchain tehnologije. "Uzimamo parametre čovjeka koji upravlja strojem i stvaramo jedinstveni otisak na temelju kojeg su svi podaci anonimizirani. Pomoću tog otiska se onda može pristupati raznim sadržajima i informacijama uz potpunu zaštitu privatnosti korisnika", objasnila je Brigita Prole iz marketinga Citusa.

"Na ovoj izložbi inovacija smo uspostavili kontakte s brojnim lokalnim poduzetnicima zahvaljujući odličnoj pripremi HGK i nadam se da ćemo sve dogovorene poslove i realizirati po povratku kući. Ono što je bitno jest da su nam na sastanke dolazile tvrtke koje dobro znaju što mi radimo, s konkretnim prijedlozima za suradnju. Ovo nam nije prvi put da smo tu i vidi se rast interesa malezijskog tržišta i ozbiljnosti pristupa poslu. Vjerujem da će se tu u skoroj budućnosti odraditi jako puno dobrih poslova u korist naših firmi", poručila je Prole.

HGK je tvrtkama članicama delegacije sufinancirala troškove s 50 posto. U sklopu posjeta delegaciju je primila Nacionalna gospodarska komora Malezije te Malezijska izvozna agencija (MATRADE), gdje su naši inovatori održali B2B razgovore s malezijskim partnerima. Također su obišli i Malezijsku upravu za palmino ulje (MPOB) te tvornicu automobila Proton u Kuala Lumpuru. Inače, sajam MTE 2020 predstavlja mjesto gdje se inovatorima pruža vidljivost i obilje tržišnih prilika za komercijalizaciju inovacije, a ujedno je i mjesto susreta poslovnih i istraživačkih organizacija kako bi izložili svoje najnovije izume te provjerili što konkurenti rade u različitim industrijama.