Vrijeme održavanja: 06.07.2016.

Objavljeno: 05. 07. 2016. , Ažurirano: 11. 07. 2016.

Na međunarodnom sajmu „Hebei International Economic & Trade Fair“, koji se održao od 16. do 20. lipnja 2016. u gradu Tangshan, u kineskoj provincija Hebei sudjelovale su hrvatske tvrtke Genijator, Intercal i Ina maziva koje se bave proizvodnjom uređaja za dekarbonizaciju motora i CO2 neutralizatora, dolomitnog vapna te maziva.

Tvrtke su sajam posjetile u organizaciji Komora Zagreb, a na službenom otvorenju sudjelovali su visoki dužnosnici lokalnih uprava 16 zemalja Srednje i Istočne Europe te visoki dužnosnici lokalnih uprava NR Kine. Hrvatsko izaslanstvo koje je sudjelovalo na 3. susretu lidera Srednje i Istočne Europe i Kine predvodio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. 

S ciljem produbljenja dosadašnje bilateralne gospodarske suradnje s Kinom, u okviru inicijative 16+1 te strategije kineskog predsjednika One Belt, One Road (jedan pojas, jedan put) kineski organizatori priredili su niz događanja pa je uz trgovinski sajam organiziran niz konferencija te individualnih poslovnih razgovora za europske tvrtke sudionike sajma. Tako je organiziran i posjet predstavnika hrvatske tvrtke Intercal kineskoj čeličani Hesteel Group Co. Ltd. koje je ove godine ostvarila jedno od najvećih kineskih ulaganja u zemlje Srednje i Istočne Europe.

Sajam je prilika hrvatskim poduzetnicima za povezivanje ne samo s potencijalnim kineskim partnerima, već i s europskim tvrtkama Srednje i Istočne Europe koje posluju s Kinom te koje mogu podijeliti svoja iskustva.

Pokrajina Hebei je inače poznata po proizvodnji žita i pamuka, koji su uz nalazišta ugljena i nafte okosnica tekstilne, metalne i metaloprerađivačke te kemijske industrije.