Objavljeno: 17. 03. 2017. , Ažurirano: 20. 03. 2017.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca 15. je ožujka održan sastanak sa zamjenikom glavnog direktora HUP-a Bernardom Jakelićem o Projektu ugradnje dizala u višestambene zgrade. Komoru Zagreb predstavljali su njen predsjednik Zlatan Fröhlich te Zdravko Čizmar, a prisutan je bio i inicijator ovog projekta Želimir Manenica iz Koordinacijskog odbora društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske.

Cilj je na sastanku bio predstaviti udruzi poslodavaca inicijativu kojom se želi ugraditi dizala u višestambene objekte uz korištenje sredstava EU iz njenih programa i mjera. Te mjere mogu obuhvaćati infrastrukturu potrebnu starijim osobama, uključujući stambenu infrastrukturu i njezine prilagodbe, što se sufinancira iz Fonda za regionalni razvoj.

Naglašeno je da se, uz socijalni aspekt koji obuhvaća skrb za starije osobe i invalide, zapravo radi o snažnom gospodarskom poticaju i zapošljavanju oko 2500 radnika raznih struka u predviđenom razdoblju 2017. - 2020. godine i proizvodnji dizala za četiri osobe nosivosti po 300 kilograma.

Radna skupina, koja uključuje i predstavnike Komore Zagreb te Hrvatsku udrugu za dizala, došla je do adresa svih višestambenih zgrada bez lifta koje imaju četiri i više etaža. Takvih je objekata u Hrvatskoj oko 16.000, a Radna skupina priprema prijedloge za izmjene i dopune Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevinama osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Jakelić je podržao ovaj projekt, istaknuvši višestruke koristi za gospodarstvo i stanare kojima se podiže kvaliteta života u višestambenim zgradama te je obećao potporu HUP-a u njegovoj pripremi i provedbi.