U Mađarskoj održan prvi međunarodni Doručak s hrvatskih farmi

Ministarstvo poljoprivrede
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić
Vrijeme održavanja: 23.05.2017. - 25.05.2017.
Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i HGK u Mađarskoj predstavljaju turističko-proizvodnu ponudu Hrvatske

Prvi međunarodni Doručak s hrvatskih farmi održan je 24. svibnja na najljepšoj tržnici Europe NagyVásásrcsarnok u Budimpešti, u sklopu trodnevne manifestacije Hrvatska tržnica, koju su zajednički organizirali Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i HGK radi predstavljanja turističko-proizvodne ponude Hrvatske.

Na Doručku s hrvatskih farmi doručkovali su se prehrambeni proizvodi s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, te brašno i kruh s hrvatskih polja.

„Mađari su uvijek rado viđeni gosti naših turističkih odredišta i drago mi je što je Doručak s hrvatskih farmi svoju inozemnu premijeru doživio upravo u Budimpešti. Desetljećima se govori o nužnosti povezivanja domaćih proizvođača i ugostiteljskih i hoteljerskih objekata i zadovoljan sam što smo stvari pokrenuli u pravom smjeru. Nismo se bavili samo promotivnim aktivnostima, već smo u propise ugradili odredbe koje će našim proizvođačima omogućiti poštene uvjete rada i u pravima ih izjednačiti s njihovim europskim kolegama. Suradnja s turističkim sektorom iznimno nam je važna jer daje najbolje rezultate i za poljoprivrednu proizvodnju i za turističku ponudu. Nije još prošlo dovoljno vremena za ocjenu uspješnosti provedenih mjera, no prvi statistički pokazatelji govore da smanjujemo uvoz i povećavamo izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Uz hrvatskog ministra poljoprivrede, Doručku u Budimpešti prisustvovao je i njegov mađarski kolega Istvan Nagy, zamjenik ministra poljoprivrede Republike Mađarske koji je pohvalio dobru ponudu hrvatskih prehrambenih proizvoda i Hrvatsku kao jednu od omiljenih turističkih destinacija mađarskih turista. Potporu su ovom projektu dali i hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Goran Grlić Radman i bosanskohercegovacki veleposlanik u Mađarskoj Aleksandar Dragičević.

Podsjetimo, velikim Doručkom s hrvatskih farmi koji je održan u Zagrebu 13. svibnja završila je višemjesečna informativna kampanja Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije po hrvatskim županijama, koja je promicala domaće proizvode i poticala njihovu potrošnju. U kampanji je sudjelovalo petstotinjak poljoprivrednih proizvođača iz cijele Hrvatske.

Hrvatska tržnica u Budimpešti održava se do 25. svibnja.