Objavljeno: 28. 10. 2016. , Ažurirano: 18. 02. 2020.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović primio je 27. listopada u službeni posjet veleposlanika Kraljevine Belgije u RH, Phillippea Benoita te Antonia Garciu, voditelja Gospodarskog i trgovinskog ureda Kraljevine Belgije u RH.

Na sastanku je istaknuto zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Hrvatske gospodarske komore te Gospodarskog i trgovinskog ureda Kraljevine Belgije koji kontinuirano od osnutka ureda u Hrvatskoj uspješno surađuju na brojnim projektima povezivanja hrvatskih i belgijskih gospodarstvenika. Imajući u vidu široki potencijal za suradnju između dvaju gospodarstava, obje strane složile su se da je gospodarska suradnja Belgije i Hrvatske još uvijek skromna te se mora jače djelovati na njenom intenziviranju.

Kao osnovni problem u unaprjeđenju gospodarske suradnje navedena je još uvijek nedovoljna prepoznatljivost hrvatskog tržišta u Belgiji te belgijskog tržišta u Hrvatskoj, ali i usmjerenost hrvatskih i belgijskih tvrtki na dosadašnja tradicionalna izvozna tržišta. Konkretni prijedlog za unaprjeđenje bilateralne gospodarske suradnje je da se u 2017. godini organizira edukativni seminar za hrvatske tvrtke na temu poslovanja u Belgiji u okviru kojeg bi svoja pozitivna iskustva predstavile hrvatske tvrtke koje već posluju u na navedenom tržištu. Sličan seminar bio bi organiziran i u Belgiji uz pomoć Predstavništva HGK u Bruxellesu, a kako bi se belgijskim tvrtkama predstavila mogućnost poslovanja u Hrvatskoj i hrvatski investicijski potencijal.

U 2015. godini ukupna robna razmjena dviju zemalja kretala se na razini 477 milijuna eura. Hrvatski izvoz u Belgiju u 2015. godini iznosio je 152 milijuna eura te je zabilježio porast od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je hrvatski uvoz iz Belgije s iznosom od 324 milijuna eura porastao za 12 posto.