"Hrvatska na žalost nije iskoristila u gospodarskom smislu povijesno dobre odnose koji vežu naše dvije zemlje budući da su nam ekonomski odnosi daleko ispod svojih pravih potencijala. U ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske sa svijetom u 2016. Argentina sudjeluje sa samo 0.1%", rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović povodom otvaranja Argentinsko-hrvatskog gospodarskog foruma, održanoga danas u Buenos Airesu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i bogoštovlja Argentinske Republike i Hrvatske gospodarske komore, u sklopu kojega je i održano potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između Argentinsko-hrvatske komore i HGK.

Horacio Reyser 800x670.JPG

Horacio Reyser, tajnik za međunarodne ekonomske odnose Ministarstva vanjskih poslova Republike Argentine; Izvor: HGK.

"Interes za poboljšanjem naših bilateralnih odnosa postoji. Ovdje su danas neke od najpriznatijih hrvatskih izvozno orijentiranih tvrtki iz IT-sektora, drvne industrije i industrije namještaja, proizvodnje signalizacije i opreme za željezničku industriju, obrambene industrije, farmaceutske industrije, tekstilne i industrije plastike, turističke i financijske institucije. Uz električnu industriju, sektor energetike, transporta i logistike te investicije i prijenos znanja, to su samo neki od sektora u kojima vidimo mogućnost unaprjeđenja naše gospodarske suradnje", zaključio je Burilović i dodao da u Hrvatskoj postoje brojne mogućnosti za zajedničke projekte, a stabilnost i sigurnost poslovanja i ulaganja je zagarantirana.

B2B-razgovori_800x396.JPG

B2B-razgovori održani su u sklopu Argentinsko-hrvatskog gospodarskog foruma; Izvor: HGK.

"Hrvatska dijaspora ima jako važnu ulogu za nas u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ono što vi imate jedinstvena je prednost poznavanja oba svijeta, onog u kojemu živite te onog iz kojega potječete. Vi ste poveznica između Hrvatske i Argentine jer posjedujete znanje i uvid u domaće gospodarstvo, kontakte koje čak ponekad i diplomati nemaju te veliku predanost razvoju i unapređenju naših gospodarskih odnosa", zaključio je Burilović.

Kolinda Grabar-Kitarovic 800x526.JPG

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović; Izvor: HGK.

"Robna razmjena Hrvatske i Argentine ispod je svoje stvarne razine mogućnosti, u 2016. iznosila je 26 milijuna USD, dok je prvih 11 mjeseci 2017. iznosila 11 milijuna dolara, stoga je ispred nas dugačak put za unaprijeđenje naših gospodarskih odnosa. Nakon razgovora s predsjednikom Argentinske Republike, Mauriciom Macrijem, uvjerena sam da će obje strane uložiti sve svoje napore u poboljšanje i unaprjeđenje obostranih gospodarskih odnosa. U toj namjeri veliku ulogu čini i hrvatska dijaspora koja je važan faktor u promicanju gospodarskih odnosa naših dviju zemalja", rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Hrvatska daje punu potporu argentinskim ulaganjima i suradnji u gospodarstvu, dok hrvatske luke Rijeka i Ploče mogu poslužiti kao ulazne točke za argentinske izvoznike u Europu," rekla je predsjednica.

Jorge Fourie 800x555.JPG

Ministar vanjskih poslova i bogoštovlja Argentine Jorge Fourie; Izvor: HGK.

"Argentina je zemlja bogata pririodnim bogatstvima i zemlja koja traži ulaganja, posebno u područja infrastrukture, u energetski sektor, sektor obnovljivih izvora energije. Veliku važnost dajemo Sporazumu o slobodnoj trgovini između zemalja MERCUSOR-a i EU čiji su pregovori u tijeku i koji bi trebao olakšati trgovinsku razmjenu, a Argentini da se bolje pozicionira u svijetu," rekao je ministar vanjskih poslova i bogoštovlja Argentinske Republike Jorge Fourie.

Juan Pablo Tripodi 800x548.JPG

Izvršni potpredsjednik Agencije za potporu izvozu i trgovini Argentine Juan Pablo Tripodi; Izvor: HGK.

Argentinsko-hrvatski gospodarski forum održan je u sklopu službene posjete predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Republici Argentini, a na njemu je sudjelovalo više od 20 predstavnika 18 hrvatskih tvrtki te oko 50 predstavnika argentinske poslovne zajednice.