Objavljeno: 24. 10. 2016. , Ažurirano: 18. 02. 2020.

SAIE 2016. je bolonjski međunarodni sajam koji je po 52- i put postao referentna točka za svijet gradnje;  profesionalce i prateće industrije u razdoblju.

Sajam je organiziran u cilju  razmjene ideja, rješenja i vizija u procesu izgradnje pametnih zgrada i gradova, sinergije planera, projektanata, obrtnika, izvođača i prateće industrije na međunarodnoj razini.

Osnovne tematske sekcije sajma SAIE 2016 bile su: projektiranje, izgradnja i življenje. Sekcija sajma Inovativno projektiranje zgrada predstavila je nove alate i procedure, posebice BIM tehnologiju (Building Information Modeling). Riječ je o najnovijoj tehnologiji za projektiranje u visokogradnji i ostalim smjerovima gradnje (BIM je alat i proces koji prati građevinu od idejnog rješenja, analiza do održavanja i upravljanja objektom nakon izgradnje).

Inače, SAEI Bologna je sajam koji je u 2015.g. posjetilo 66.630 posjetitelja, na kojemu je organizirano 500 događanja, a 100 internacionalnih kupaca sudjelovalo je na  604  B2B poslovna razgovora.
U hrvatskoj delegaciji koja je posjetila sajam  sudjelovali  su  predstavnici HGK,  Marko Cindrić i Katarina Sikavica, HGK - Komore Zagreb Silvija Czeisberger te dvadesetak predstavnika 12 hrvatskih tvrtki od koje su šest  članica HGK - Komore Zagreb.

Članovima hrvatske delegacije odlazak na sajam je otvorio priliku za razmjenu informacija koje se odnose na inovacije u izgradnji, od urbanističkog planiranja do  održavanja i upravljanja radovima te uvid na tržišta usmjerena na maksimalnu učinkovitost, održivost, kružno gospodarstvo i digitalizaciju.
Tijekom puta predstavnike hrvatske delegacije Silvija Czeisberger upoznala je ukratko sa gospodarstvom Italije te gospodarskim odnosima RH i Italije, temeljem podataka dobivenih suradnjom sa Sektorom za međunarodne odnose.

Između ostalog, Silvija Czeisberger članicama HGK prezentirala je dio usluga HGK, te pozvala članice na njihovo korištenje. Uslijedio je interes predstavnika zagrebačkih tvrtki za posjetom  tvrtki u sklopu mobilnih timova KZ, a dogovoren je i zajednički posjet  predstavnika Odsjeka za graditeljstvo HGK KZ Silvije Czeisberger i Sektora za graditeljstvo Marka Cindrića i Katarine Sikavice članici HGK - Komore Zagreb iz djelatnosti graditeljstva.