Objavljeno: 22. 10. 2020. , Ažurirano: 05. 11. 2020.

Hrvatska narodna banka je objavila da od 29. listopada 2020. počinje s radom NKSInst, novi platni sustav u Republici Hrvatskoj, koji će omogućiti bankama koje sudjeluju u tom platnom sustavu izvršenje međubankovnih instant plaćanja u kunama.

NKSInst će bankama omogućiti izvršenje međubankovnih instant platnih transakcija koje se izvršavaju u gotovo realnom vremenu, tj. u standardnom roku od najviše 10 sekundi te da svojim klijentima ponude uslugu instant plaćanja.

Trenutni su sudionici NKSInst platnog sustava Hrvatska poštanska banka d. d., Partner banka d.d. i Privredna banka Zagreb d.d. i očekuje se da će i ostale banke tijekom 2021. godine osigurati sve potrebne preduvjete kako bi klijentima omogućile izvršavanje međubankovnih instant plaćanja.

NKSInst osigurava izvršenje platnih transakcija u skladu sa standardima SEPA instant platne sheme koja se za eurska plaćanja primjenjuje u državama članicama EU-a.

Više informacija dostupno je na web stranici HNB-a.

Hrvatska narodna banka objavila je odgovore na osnovna pitanja iz područja rada NKSInst platnog sustava koje možete vidjeti ovdje.