Vrijeme održavanja: 28.03.2019. - 29.03.2019.

Objavljeno: 21. 03. 2019. , Ažurirano: 03. 04. 2019.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, partner u INTERREG MED projektu 4helix+, osigurala je sudjelovanje za tri hrvatske tvrtke iz područja kulturno-kreativnih djelatnosti na događaju Plavi bootcamp koji se u sklopu projekta održao 28. i 29. ožujka u talijanskom gradu Anconi, u organizaciji Razvojne agencije regije Marche (Svim S.r.l.), također partnera u projektu. Četiri film d.o.o. (Zagreb), Printshop d.o.o. (Zadar) i Media oglasi d.o.o. (Zadar) predstavili su se na ovom događaju kao potencijalni Pružatelji znanja u sklopu projekta te su ponudili svoje usluge i stručnost talijanskim mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MMSP-ovima) plavoga gospodarstva.

Tijekom Plavog bootcampa u Anconi sudionici su se upoznali s primjerima dobre prakse gdje tvrtke kulturne i kreativne industrije surađuju s plavim tvrtkama u turizmu, brodogradnji i offshore poslovanju. Drugog dana bootcampa predstavljeno je stanje plave ekonomije na regionalnoj i EU razini te virtualna tura stare luke Ancona. Također, sudionici su posjetili marinu Dorica te obišli hale u kojima se grade i opremaju megajahte tvrtke Cantiere delle Marche.IMG_20190329_124626.jpgOpremanje megajahti u halama tvrtke Cantiere delle Marche; Izvor: HGK 

Barbara Aranza Strihić, direktorica zadarske tvrtke Printshop d.o.o. specijalizirane za dizajn, grafičku pripremu i digitalni tisak, zahvalila je Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar na pruženoj prilici za sudjelovanje na ovom događaju. 

"Iako nismo imali mnogo prilika za upoznavanje s novim plavim MSP-ovima, kontakt s domaćim i stranim tvrtkama kulturne i kreativne industrije upotpunio je razlog sudjelovanja. Na bootcampu u Anconi bilo je mnogo sudionika iz sektora kulturne i kreativne industrije, pa smo, družeći se, razmijenili neka stajališta i povezali se s tvrtkama iz lokalnog područja sa željom da se ostvari i poslovna suradnja. Pohvalila bih projektne partnere koji su se pokazali vrlo susretljivi te prenosili iskustva i davali savjete u svim prilikama, a i omogućili da u dvodnevnom druženju bolje upoznamo sve aspekte u kojima projekt može biti od koristi. Očekuje nas posljednji ovakav događaj pilot-projekta koji će se održati u Zadru, pa se nadamo odazivu malih i srednjih tvrtki iz plavog sektora i ostvarivanju suradnje na ovom i sljedećim projektima."Plavi bootcamp u Anconi -  Mole Vanvitelliana.jpgPlavi bootcamp u Anconi - Mole Vanvitelliana; Izvor: HGK 

Vedrana Čude, voditeljica ključnih kupaca zadarske tvrtke Media oglasi d.o.o., izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem na događaju u Anconi, kao i Anita Juka, producentica zagrebačke tvrtke Četiri film d.o.o. Čude je ujedno najavila sudjelovanje na Plavom bootcampu i Transnacionalnom brokerskom događaju od 9. do 11. travnja u Kneževoj palači u Zadru.Anita Juka, producentica zagrebačke tvrtke Četiri film d.o.o.jpgAnita Juka, producentica zagrebačke tvrtke Četiri film d.o.o; Izvor: HGK

Plavi bootcampovi organiziraju se u sklopu projekta 4helix+ u svim partnerskim pilot-područjima (Lisabon, Sevilla, Bracelona, Solun, Tirana, Ancona, Zadar) radi ubrzanja inovacijskih procesa u sektorima Plavog rasta, i to suradnjom na regionalnoj i transnacionalnoj razini, u sklopu koncepta otvorenih inovacija. Riječ je o dvodnevnom događaju na kojem se lokalni mikro, mali i srednji poduzetnici (MMSP) plavoga gospodarstva imaju priliku susresti i intenzivno raditi s potencijalnim Pružateljima znanja (stručnjacima u kulturno-kreativnim industrijama) iz ostalih projektnih područja kako bi zajednički istražili i dijagnosticirali individualne inovacijske potrebe MMSP-ova te izradili nove poslovne ideje i rješenja, koje bi mogli razviti uz pomoć 4helix+ inovacijskog vaučera.

Posljednji plavi bootcamp organizira se u Zadru 9. i 10. travnja (poveznica za prijavu) gdje se za sudjelovanje mogu prijaviti sve tvrtke i obrti plavoga gospodarstva (ribarstvo, akvakultura, obalni turizam, nautički turizam, brodogradnja itd.). Plavi bootcamp u Zadru izvrsna je prilika za MSP-ove plavoga gospodarstva, koji se još nisu uključili u projekt 4helix+, da pronađu pružatelja znanja s kojim će se kandidirati za inovacijski vaučer od 10.000 eura.

Projekt 4helix+, ukupne financijske vrijednosti 2,2 milijuna eura sufinancirane iz EU programa INTERREG Mediteran, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar provodi od veljače 2018. u partnerstvu s još devet institucija iz ukupno sedam zemalja europskog dijela Mediterana. Fokus je projekta na poticanju kreativnih inovacija u sektoru plavoga gospodarstva. Projekt onim mikro MSP-ovima i start-up tvrtkama plavoga gospodarstva koji žele unaprijediti svoje poslovne procese, proizvode ili usluge putem suradnje s kulturno-kreativnim industrijama, nudi aktivnosti obuke i financiranja inovativnih projekata. Približno pola milijuna eura iz ukupnih sredstava projekta dodijelit će se odabranim tvrtkama plavoga gospodarstva upravo za financiranje uvođenja kreativne inovacije u poslovanju, koju će razviti i implementirati uz pomoć tzv. Pružatelja znanja – stručnjaka u kulturno-kreativnim industrijama te s njima aplicirati na Poziv za dodjelu inovacijskog vaučera u iznosu do 10.000 eura po projektu. HGK - Županijska komora Zadar početkom veljače objavila je spomenuti Poziv na svojim službenim web-stranicama. Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MMSP) iz Zadarske županije, koji djeluju u području plavoga gospodarstva (ribarstvo, akvakultura, obalni i pomorski turizam, brodogradnja, plava biotehnologija itd.) da se prijave na natječaj za dodjelu inovacijskih vaučera u iznosu do 10.000 eura po vaučeru, kako bi istražili poslovne prilike ili riješili inovacije malih razmjera u svome poslovanju, i to uz stručnu podršku kulturno-kreativnih industrija (Pružatelji znanja). Natječaj je otvoren do 30. travnja, a sve informacije mogu se pronaći na službenoj web-stranici Županijske komore Zadar https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-zadar/otvoren-poziv-na-prijavu-za-inovacijske-vaucere-u-sklopu-interreg-med-projekta-4helix. 
4helix+ logo.jpg