Vrijeme održavanja: 15.12.2016.

Objavljeno: 15. 12. 2016. , Ažurirano: 15. 12. 2016.

Najveća međunarodna neprofitna udruga stručnjaka za sigurnost informacijskih sustava (ISC)²® (International Information System Security Certification Consortium), uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore, u Zagrebu je održala 15. prosinca prvu konferenciju Secure Croatia - Zaštita virtualnih organizacija. Dio je to niza konferencija o informacijskoj sigurnosti koje (ISC)2 organizira u svim većim gradovima EMEA regije.

EmilPeric_800x450.JPG

Voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT HGK Emil Perić; Izvor: HGK.

"Konferencija nastoji približiti aktualnosti koje se događaju u svijetu u području informacijske sigurnosti, zakonsku regulativu u EU i informacije o novim načinima ugroze informacijske sigurnosti. Pritom je važna uloga gospodarstva koje raspolaže poslovnim i javnim informacijama, njegove obveze te mogućnosti za razvijanje poslovnih rješenja", istaknuo je voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT HGK Emil Perić, dodajući da su važne i prilike koje se gospodarstvu pružaju za dobivanje financijskih sredstava iz EU fondova. Perić je istaknuo i aktivnosti HGK te izradu brošure o financijskoj sigurnosti. "Gospodarstvu će pomoći u stjecanju uvida u to što je dosad učinjeno, što treba još poduzeti, ali i u stjecanju uvida u druge alate radi olakšavanja vlastite samoprocjene", kazao je Perić.

AdrianDavis_800x450.JPG

Generalni direktor (ISC)² za regiju EMEA Adrian Davis; Izvor: HGK.

Generalni direktor (ISC)² za područje regije EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) Adrian Davis predstavio je (ISC)² koji diljem svijeta okuplja više od 120.000 članova. "Nastojimo uspostaviti platforme pomoću kojih će stručnjaci za informacijsku sigurnost moći učiti jedni od drugih i dijeliti svoja iskustva u svijetu u kojemu se opasnosti za organizacije ubrzano mijenjaju", istaknuo je Davis.

VinkoKuculo_800x450.JPG

Viši savjetnik u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske Vinko Kuculo; Izvor: HGK.

Viši savjetnik u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske i predstavnik Hrvatske u nekoliko odbora EU i NATO-a Vinko Kuculo govorio je o Nacionalnoj strategiji kibernetičke sigurnosti, a riječi je bilo i o tome kako tvrtke izlaze na kraj sa zadovoljavanjem nove Opće uredbe EU o zaštiti podataka (rok je za usklađivanje svibanj 2018.), kako koristiti strojno učenje za kibernetičku obranu te koje taktike upotrijebiti za povećanje svijesti o sigurnosti i strateškim pitanjima za virtualne organizacije.

Cilj je konferencije bio osigurati važne platforme za otvorene rasprave, umrežavanje i dijeljenje iskustava u savladavanju svakodnevnih izazova s kojima se suočavaju osobe zadužene za zaštitu tvrtki, vlada i organizacija u borbi protiv rastuće razine kibernetičkih opasnosti. Udruženja (ISC)2 i njegova hrvatska podružnica (ISC)2 Croatia Chapter okupili su široki spektar industrijske potpore, uključujući partnere EuroCloud Croatia, OWASP i Cloud Security Alliance (CSA).