Objavljeno: 19. 04. 2020. , Ažurirano: 20. 04. 2020.

S obzirom na jučerašnje zatvaranje velikoga broja ugostiteljskih objekata, HGK je kontaktirao s većim brojem tvrtki članica o nejasnim uputama koje se odnose na ugostitelje i zatražio hitno očitovanje Nacionalnog stožera civilne zaštite kako bi se riješile nejasnoće i pronašao način kako očuvati poslovanje i radna mjesta takvih objekata.

„Ovo su neizvjesna vremena u kojima pokušavamo održati krhku ravnotežu između potrebe očuvanja gospodarske aktivnosti i poštovanja zdravstvenih mjera. No i prije nego što smo se našli u ovako izazovnoj situaciji, naglašavali smo da se u ovakvim pitanjima pristup treba temeljiti na dodatnoj edukaciji i prevenciji te mogućnosti da gospodarstvenici isprave nenamjerne greške“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Burilović naglašava da za početak upute moraju biti jasne i nedvosmislene i jednake u primjeni kod svih službenih tijela te da u uvjetima u kojima se brojna pravila svakodnevno mijenjaju, a nema vremena za izdavanje tumačenja, kažnjavanje treba biti posljednja mjera kojoj ćemo pribjeći.

„Pronalazak rješenja ovih je dana tim važniji budući da polako krećemo prema popuštanju mjera. Trebamo sjesti i pronaći kompromis, kao što je to napravljeno i s tržnicama. Svakako, zatražili smo i sastanak s državnim inspektoratom kako bismo zajedno na konstruktivan način riješili nesporazume i pronašli zakonski održivo rješenje“, rekao je Burilović.