Hrvatska gospodarska komora ponudila je pomoć krajevima stradalim u potresu

Objavljeno: 29. 12. 2020. , Ažurirano: 29. 12. 2020.

Snažan potres u Sisku, Petrinji i okolnim mjestima nanio je veliku materijalnu štetu tom području koje još uvijek nosi ožiljke od Domovinskog rata. Oštećene zgrade i infrastruktura ostavile se neke građane doslovno bez krova nad glavom pa je potrebna što brža reakcija institucija kako bi se stanje normaliziralo. Stoga je Hrvatska gospodarska komora ponudila pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji i gradovima Sisku i Petrinji.

"U ovakvim trenucima područnim službama, upraviteljima zgrada, dimnjačarima i vatrogascima dolazi velik broj upita zabrinutih građana te molbi za nužnim i hitnim intervencijama. Građanima je važno da to bude odrađeno u kratkom roku, kao i da se znaju prioriteti intervencija, a za sve to su potrebni resursi i djelatnici. Stoga, kao stručna organizacija nudimo pomoć kroz iskustvo koje smo, nažalost, prikupili tijekom potresa u ožujku", rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Naglasila je kako HGK nudi pomoć kroz savjete u izradi hodograma postupanja i intervencija, stručne savjete vodećih ljudi strukovnih udruženja, zajednica i grupacija (osobito građevinara, dimnjačara, upravitelja zgrada i projektanata) te kroz spajanje i povezivanje građana i navedenih poslovnih i stručnih subjekata. Županiji i gradovima je već stavljena na raspolaganje baza podataka građevinskih i projektantskih tvrtki koje mogu kontaktirati. U pomoć kolegama dimnjačarima uključit će se i Grupacija dimnjačara HGK.

Čagalj je poručila kako reakcija institucija ovaj put mora biti promptna i konkretna. "Ne smijemo si dozvoliti da kraj koji već 30 godina zaobilaze investicije opet ostane na čekanju. Naša je dužnost da što prije saniramo štetu i moderniziramo infrastrukturu područja koje je u Domovinskom ratu ponijelo veliki teret i još uvijek osjeća posljedice toga. HGK će u procesu obnove staviti sve svoje resurse na raspolaganje pogođenim gradovima i županijama, a kao uvijek, zalagat ćemo se da se u procesu sanacije koristi što više domaćih proizvoda i da ugrađujući hrvatsko revitaliziramo građevinski sektor i kompletno gospodarstvo", zaključila je Čagalj.