Objavljeno: 01. 08. 2016. , Ažurirano: 12. 09. 2016.

Zbog velikog kulturološkog i društvenog značaja Sinjske alke, jedinstvenog hrvatskog viteškog nadmetanja, Hrvatska gospodarska komora će se uključiti u ovogodišnju Alku kao sponzor alkara, a s ciljem isticanja vrijednosti zajedničkih Alki i djelovanju HGK, posebice onih koje su usmjerene prema njegovanju i očuvanju hrvatskog identiteta te promociji kvalitetnih hrvatskih proizvoda, a putem poruke "Čuvajmo radna mjesta – Kupujmo hrvatsko".

Hrvatska gospodarska komora je 1997. godine započela Projekt vizualnog označavanja kvalitetnih hrvatskih proizvoda putem kojega najkvalitetnijim hrvatskim proizvodima dodjeljuje znakove "Hrvatska kvaliteta” i "Izvorno hrvatsko”. Akcijom "Kupujmo hrvatsko" Komora od 1997. godine promovira kvalitetne domaće proizvode, nosioce znakova "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta", s ciljem osvješćivanja važnosti kupovine takvih proizvoda kako bi se pridonijelo povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, ali i očuvanju nacionalnog identiteta. U posljednjih 19 godina ova promotivno-prodajna manifestacija poprimila je razmjere nacionalne akcije kojoj se pridružilo nekoliko stotina hrvatskih tvrtki.

Znakovi kvalitete jamče kvalitetu proizvoda, osiguravaju im lakši proboj na svjetska tržišta te ulijevaju povjerenje potrošačima. Znak "Hrvatska kvaliteta" do sada je dobilo 142 proizvoda, dok znak "Izvorno hrvatsko" nosi 87 proizvoda.

Posljednje provedeno neovisno istraživanje na uzorku od 1000 građana Hrvatske starijih od 15 godina pokazalo je da:

  • 97,6 % građana čulo je za akciju "Kupujmo hrvatsko"
  • 93,7 % građana podržava akciju "Kupujmo hrvatsko"
  • 91,3 % građana podržava kupovinu kvalitetnih hrvatskih proizvoda

Akcija "Kupujmo hrvatsko" iz godine u godinu potiče hrvatske proizvođače na kreativnost, inovativnost i stvaralaštvo te povećava natjecateljski duh usmjeren prema željama i potrebama potrošača, ali i pojedinaca, da razvijanjem ideja i kreativnosti utječu na stvaranje novih proizvoda koji će svojom kvalitetom i prepoznatljivošću konkurirati na zahtjevnim tržištima diljem svijeta.

Akcija potiče i naše građane da sve više kupuju domaće proizvode što je važno posebice u vrijeme postojeće gospodarske krize kad odabirom takvih proizvoda štitimo radna mjesta, razvijamo domaće gospodarstvo, osiguravamo sadašnje i buduće mirovine te prosperitet budućih generacija. Ona potiče potrošače na razmišljanje o važnosti ulaganja u vlastito gospodarstvo, promovira domaće proizvode i valorizira rad proizvođača. Akcija "Kupujmo hrvatsko" ima karakter opće korisne društvene namjene te daje veliki doprinos razvoju konkurentnog hrvatskoga gospodarstva na dobrobit društva u cjelini.

Ovogodišnje se, 301. alkarske svečanosti održavaju pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, u Sinju 5. - 7. kolovoza, uz izravan prijenos na HTV-u.

Sinjska alka jedinstveno je viteško natjecanje koje se svake godine, u mjesecu kolovozu, održava u Sinju, gradiću tridesetak kilometara sjeverno od Splita. Sinjska alka zauzima posebno mjesto u RH zbog svojih povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih specifičnosti. Viteški turnir Sinjska alka utemeljen je još 1715. godine u spomen na pobjedu Sinjana u bitci protiv Turaka koji su željeli osvojiti Sinjsku tvrđavu i održava se kontinuirano već gotovo tri stoljeća.

Proglašena je pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979. godine, a 16. studenoga 2010. uvrštena je na UNESCO-v popis spomenika nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Proglašena je i najboljom kulturnom manifestacijom u Hrvatskoj 2012. godine.