Vrijeme održavanja: 12.05.2020.

Na sastanku se govorilo o žurnim radovima na zaštiti zgrada, kontinuiranim radovima na njihovoj obnovi te o korištenju hrvatskih proizvoda pri obnovi

Objavljeno: 13. 05. 2020. , Ažurirano: 14. 05. 2020.

Hrvatska gospodarska komora organizirala je jučer u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja, Građevinskim fakultetom i Hrvatskom komorom inženjera graditeljstva sastanak s predstavnicima hrvatskih građevinskih tvrtki da bi zajedno dogovorili kako olakšati obnovu i sanaciju štete nastale u potresu u Zagrebu i okolici, ali pritom i promovirati te koristiti hrvatski proizvod.

dvorana (1).jpg
Predstavnici HGK, Ministarstva i građevinske industrije na sastanku; Izvor: HGK


Građevinske tvrtke nezaobilazan su i jedan od najvažnijih sudionika u procesu obnove, stoga je nužno čuti i njihovo mišljenje kako bi se definirale sve odredbe zakona koji bi trebao pomoći u sanaciji štete. Teme su sastanka bile žurni radovi na zaštiti zgrada, poput radova na dimnjacima, bojlerima, krovištu te omogućavanje grijanja i tople vode, ali i kontinuirani radovi na obnovi zgrade.

Na sastanku se razgovaralo o prijedlogu troškovnika radova, a Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, istaknuo je kako se prijedlogom troškovnika radova želi na minimum svesti prekomjeran rast cijena radova. Predstavnici građevinski tvrtki naveli su svoje prijedloge i pitanja te istaknuli kako standardne kalkulacije mogu biti baza, no da se radi o rekonstrukcijama te je predloženo da se koeficijentom riješi stupanj složenosti rekonstrukcije i obnove.

Željko Uhlir.jpg
Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir; Izvor: HGK


Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj istaknula je kako je ovaj sastanak organiziran radi pronalaska što boljeg načina spajanja građevinskih tvrtki i upravitelja zgrada sa strukom koja piše smjernice za provedbu natječaja za sanaciju kuća i zgrada nastradalih u potresu u Zagrebu i okolici, ali i da je ovo projekt s dugoročnim ciljevima.

Mirjana Čagalj.jpg
Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze; Izvor: HGK


"Hvala svima koji su se danas odazvali. Čuli smo njihove prijedloge, imali argumentiranu raspravu i nastavljamo dalje s razgovorima. Ono što mi promoviramo i želimo osvijestiti kod građana i projektanata je da kupuju i koriste hrvatske proizvode u obnovi i sanaciji. Sada je prilika, imamo na raspolaganju sredstva da se pokrene hrvatska industrija, da se ugradi hrvatska opeka, crijep, mort itd. Ovaj projekt ima i dugoročan cilj – u narednih deset godina želimo tvrtkama pomoći da svoju proizvodnju poboljšaju i bolje prilagode građevinskom sektoru, redizajniraju svoje proizvode i pokažu da mogu ostvariti velika tehnološka ostvarenja koja imaju neke veće strane kompanije. Želimo što više domaćih proizvoda ugrađenih u hrvatske domove", zaključila je potpredsjednica Čagalj.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar istaknuo je kako se intenzivno radi na tome da se građanima što prije pomogne te da će ovoga tjedna početi javna rasprava o Zakonu o obnovi.

Predrag Štromar.jpg
Predrag Štromar, ministar graditeljstva; Izvor: HGK


"Zakon o obnovi iznimno je kompleksan, prema njemu će se obnavljati mnogi objekti i obnova će trajati godinama, a zadire u mnogo drugih zakona, nužno je da bude kvalitetan te zato mora u javnu raspravu. Paralelno s tim radimo na brojnim odlukama za pomoć građanima, od kojih su neke već donesene, a neke se očekuju ovih dana. Tako smo osigurali 141 milijun kuna kako bi građani mogli riješiti pitanje dimnjaka i bojlera. Ovo je upravo još jedan sastanak u nizu mnogih kako bismo pomogli svojim građanima te im osigurali što pristupačniju obnovu domova. Želimo u suradnji sa svim sudionicima dogovoriti kako ćemo regulirati cijene obnove jer ne želimo da netko pokuša zaraditi na tuđoj nesreći, to nećemo dopustiti. Jako je važno da ne gubimo korak u pomoći građanima. Postoje odluke kojima Vlada može pomoći građanima u stvarima koje su sad na redu i koje donosi izvan samog zakona kao što je spomenuto sufinanciranje za dimnjake i bojlere, ali financiranje najma za one koji nemaju kamo", kazao je ministar Štromar.

"Najvažnije je osigurati sredstva, jer nas nakon ovih hitnih sanacija čeka kompletna obnova, a Zakon je temelj da bi se ta obnova mogla obaviti kvalitetno. Ministarstvo je paralelno sa Zakonom od početka u stalnom kontaktu sa Svjetskom bankom, a kao što je poznato, s Građevinskim fakultetom i Komorom građevinara napravili smo i preliminarnu procjenu troška obnove, što nam je bilo potrebno da bismo aplicirali za sredstva iz vanjskih izvora. U suradnji sa Svjetskom bankom radimo i dokumentaciju za prijavu za EU fond solidarnosti, a aplikaciju će na kraju predati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU", zaključio je ministar.

Stjepan Lakušić.jpg

Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta; Izvor: HGK

U sklopu akcije Ugradimo hrvatsko, Hrvatska gospodarska komora izradila je Katalog hrvatskih proizvoda (www.katalog.hgk.hr) s namjerom predstavljanja naručiteljima roba i usluga, posebno investitorima i projektantima proizvoda koji se proizvode u Hrvatskoj te olakšanja njihova rada (pripreme natječajne dokumentacije) tako da na jednome mjestu mogu naći korisne informacije o domaćoj ponudi.

U katalogu je, s obzirom na novonastalu situaciju uzrokovanu potresom i koronavirusom, izrađena posebna kategorija POTRES-OBNOVA. Proizvode i tvrtke možete pogledati na sljedećim poveznicama: