Objavljeno: 23. 11. 2016. , Ažurirano: 18. 02. 2020.

U srijedu, 23. studenoga 2016. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori svečano je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Obnovljena baština za održivi i pametan razvoj u hiperpovezanom svijetu. Ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić predstavio je projekt čija je ukupna vrijednost 6.249.925,00 kuna, od čega će 4.875.440,00 kuna biti sufinancirano bespovratnim EU sredstvima u okviru natječaja Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Sredstva su dodijeljena Hrvatskoj gospodarskoj komori u prvoj grupi aktivnosti natječaja, koja se odnosi na pripremu projektne dokumentacije.

IMG_1099_1200x675.jpg

Uzvanici na svečanosti potpisivanja ugovora; Izvor: HGK.

Izrada dobre dokumentacije omogućit će Hrvatskoj gospodarskoj komori i partneru na ovom projektu, Etnografskom muzeju Zagreb, da sudjeluju i u drugoj grupi aktivnosti natječaja kroz koju se dodjeljuju sredstva za provedbu projekata temeljenih na obnovi kulturne baštine.

Realizacijom projekta Obnovljena baština za održivi i pametan razvoj u hiperpovezanom svijetu objedinit će se baština i potencijal dviju važnih nacionalnih institucija u području etnografije i gospodarstva kako bi se stvorila jedinstvena kulturna ponuda za sve građane i posjetitelje Grada Zagreba. Pomoću sredstava iz EU fondova rekonstruirat će se, obnoviti i opremiti objekti dviju institucija kako bi se razvojem novih sadržaja i programa doprinijelo promicanju hrvatske kulture, baštine i gospodarstva.

"Hrvatska je zemlja prirodnih i kulturnih bogatstava te je kao takva poznata u cijelom svijetu. Međutim, često su ta bogatstva zanemarena i ne iskorištava se njihov puni turistički i gospodarski potencijal. Ovakvi projekti potrebni su nam kako bi spriječili propadanje kulturne baštine i kroz njenu revitalizaciju omogućili jačanje turizma i poduzetništva te osigurali nova radna mjesta", izjavila je ministrica Gabrijela Žalac. Dodala je kako će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU do Božića potpisati sve ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu kulturne baštine te je za proljeće 2017. najavila novi naječaj za sve one koji nisu uspjeli pripremiti projekte za obnovu kulturne baštine.

 GabrijelaZalac_LukaBurilovic_1247x701.jpg

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović; Izvor: HGK.

"EU sredstvima možemo i moramo financirati naš razvoj. Naši stručnjaci, koje i tvrtke imaju na raspolaganju, još su jednom pokazali kako osigurati bespovratna sredstva. Ovo je, dakako, samo jedan od projekata koje je HGK pripremila, radimo na još nekoliko njih i siguran sam da će HGK na ovaj način osigurati svojim članicama cijeli niz kvalitetnih usluga koje će ih učiniti konkurentnijim na europskom i globalnom tržištu", kazao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje Tomislav Petric pohvalio je rad HGK i napore u iskorištavanju sredstava iz EU fondova. "Ovo je prvi projekt kojem je HGK nositelj, no samo u ovoj godini partner je Ministarstvu gospodarstva u dva projekta sufinancirana sa 120 milijuna kuna. HGK treba biti primjer svima drugima", istaknuo je Petric dodavši kako je ovo bio najkompliciraniji natječaj za integrirani objekt. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin kazala je kako je ovaj projekt pokazatelj da kultura i gospodarstvo mogu ići 'ruku pod ruku' te da će obogatiti turističku ponudu Grada Zagreba i dati joj dodatni zamašnjak.

Kulturna baština u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija definirana je kao područje od posebnog značaja za društveno-gospodarski razvoj Republike Hrvatske. Ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjeno je pružanju potpora projektima koji obnavljaju kulturnu baštinu, a podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra te razvoj dodatnih, primarno turističkih sadržaja ili usluga, kako bi se doprinijelo održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.