Vrijeme održavanja: 29.06.2020.

Objavljeno: 03. 07. 2020. , Ažurirano: 03. 07. 2020.

U Županijskoj komori Zadar 29. lipnja održan je još jedan HBOR-ov infodan. Ovoga je puta okosnica predavanja Mire Krneta, voditeljice HABOR-ova Ureda za Dalmaciju, bila nova kreditna linija – Obrtna sredstva za ruralni razvoj.

Obrtna sredstva za ruralni razvoj, mjera je namijenjena financiranju poslovnih subjekata u području poljoprivrede, prerade, ulaganja u nepoljoprivredne djelatnosti i šumarstva koji mogu dokazati da imaju poteškoće u poslovanju kao posljedicu pandemije uzrokovane bolesti COVID-19, u skladu s kriterijima koje je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede. Sredstva su osigurana financijskim instrumentom ruralni razvoj.

Korisnici kredita: poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti koji djeluju u sektoru šumarstva u sljedećim organizacijskim oblicima (OPG, obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, trgovačko društvo, zadruga).

Namjena kredita: financiranje obrtnih sredstava potrebnih za otklanjanje nestabilnosti u odvijanju proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja (priprema proizvodnje, sirovina i materijal, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima i ostalih općih troškova tekućeg poslovanja; osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama i PDV-a).

Radi se o izravnom kreditiranju te kreditima u rasponu od 190 tisuća do 1,520 milijuna kuna. Krediti su u kunama, uz kamatnu stopu od 0,50 posto godišnje.