Vrijeme održavanja: 23.04.2018. - 27.04.2018.

Objavljeno: 24. 04. 2018. , Ažurirano: 24. 04. 2018.

Hrvatski izlagači u organizaciji Hrvatske gospodarske komore tradicionalno su se predstavili na Međunarodnom sajmu industrije i industrijske automatizacije Hannover Messe koji se održava od 23. do 27. travnja. Riječ je o najznačajnijem međunarodnom europskom industrijskom sajmu koji pokriva vrlo široka područja industrijskih aplikacija, stoga je podijeljen na tematska područja: industrijska automatizacija, digitalne tvornice, energetika, industrijski proizvodi, podugovaranje, istraživanje i razvoj.

Hrvatske tvrtke prezentiraju se na dva zajednička izložbena prostora, jednom namijenjenom strojogradnji i metaloprerađivačkoj industriji, gdje svoje proizvode predstavljaju tvrtke Omv-Indoil, Pod, Bajkmont i Metalobrada, te drugom namijenjenom energetici i električnoj industriji, gdje svoje proizvode predstavljaju tvrtke Dalekovod Proizvodnja, Elka, Cromatic, Helb i Pro Integris.

Izložbeni prostor HGK bio je izuzetno dobro posjećen već prvog dana sajma, a na cijelom se događaju očekuje oko 250.000 posjetitelja. Izlagače su posjetili Gordan Grlić-Radman, veleposlanik RH u Njemačkoj, te prvi tajnik Veleposlanstva Ivan Bojanić. Izrazili su zadovoljstvo dobrim rezultatima tvrtki na sajmu te ponudili svu potrebnu pomoć oko sudjelovanja na njemačkom tržištu.

Direktor komercijalnog sektora Elke Kire Namichev naglasio je zadovoljstvo organizacijom sajma te istaknuo sajmove kao jednu od najvrjednijih HGK-ovih usluga. Direktor tvrtke Pod Ivan Ignatovski također je kazao kako je zadovoljan prvim izlaganjem na sajmu Hannover Messe. Dosad je tvrtka Pod sudjelovala samo na sajmovima poljoprivredne mehanizacije u organizaciji Hrvatske gospodarske komore u Italiji i Njemačkoj, a ovo izlaganje vide kao mogućnost ulaska u drugi segment industrije.

Prema dogovoru s Hamag-Bicrom, partnerom na EU projektu Smart Factory Hub u okviru Interreg Danube Transnational programa, voditeljica Odjela za prerađivačku industriju HGK Gordana Ribarić predstavila je na sajmu neke od postignutih rezultata u sklopu EU projekta. Projekt Smart Factory Hub iz Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. – 2020. kojim se želi unaprijediti istraživanje i razvoj, proizvodnja malih i srednjih poduzetnika u prerađivačkoj industriji te uvjeti poslovnih politika međunarodne suradnje u prerađivačkoj industriji u okviru Industrije 4.0 financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i iz Instrumenta pretpristupne pomoći IPA i potpuno se uklapa u tematiku sajma Hannover Messe.

Hannover Messe2 800x1422.jpg

Dio izlagača s Gordanom Ribarić, voditeljicom Odjela za prerađivačku industriju HGK (četvrta s lijeva na fotografiji); Izvor: HGK.

Ribarić je održala i niz poslovnih razgovora s predstavnicima udruženja koji izlažu na sajmu (s predstavnicima turskog udruženja strojogradnje Turkish Machinery, češke izvozne agencije Czech Trade, njemačkim udruženjem strojogradnje VDMA, stručnim nacionalnim udruženjima koja djeluju unutar Europskih udruženja CAEF i ORGALIME itd.).

Sajam se održava svake godine i mjesto je susreta znanosti i struke. Moto je ovogodišnjeg sajma "Integrated Industry – Connect & Collaborate (Integrirana industrija – povezivanje i suradnja), zemlja partner je Meksiko, a očekuje se više od 150 tvrtki izlagača. Najavljeno je kako članice HGK već sada planiraju daljnje promotivne aktivnosti za Hannover Messe 2019.