Vrijeme održavanja: 03.11.2021.

Objavljeno: 03. 11. 2021. , Ažurirano: 03. 11. 2021.

Gruzijska delegacija, na čelu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Teimurazom Janjalijom, posjetila je Hrvatsku gospodarsku komoru te predstavila potencijale i prednosti suradnje Hrvatske i Gruzije.

Delegaciju je primio potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove Ivan Barbarić, koji je govorio o radu Komore u kontekstu internacionalizacije gospodarstva te se referirao na aktualne podatke robne razmjene Hrvatske sa svijetom. "Tradicionalno smo orijentirani na europska tržišta i geografski bliska tržišta, ali pokušavamo podići i taj postotak od 14 posto robne razmjene s trećim zemljama", rekao je Barbarić.

Nakon pada BDP-a za vrijeme pandemije, ova godina za gruzijsko gospodarstvo bilježi bolje brojke. Janjalia je istaknuo da između hrvatske i gruzijske ekonomije postoje mnoge sličnosti, poput veličine, visokog udjela turizma u BDP-u, orijentiranosti na visokokvalitetne proizvode i na jačanje ekonomije kroz izvoz.

sudionici sastanka.jpg
Gruzijska delegacija na sastanku s domaćinima u HGK; Izvor: HGK.


Od prednosti jačanja suradnje istaknuto je da je Gruzija jedna od vodećih zemalja u svijetu u smislu započinjanja biznisa, poslovne zone s posebnim poreznim režimima i posebne porezne poticaje za IT industriju, kao i da je kod uvoza 80 posto robe oslobođeno od carina, bez količinskih ograničenja. Jedan od sektora za koji vide potencijal za privlačenje investitora su i obnovljivi izvori energije.

Bilo je riječi i o budućim zajedničkim aktivnostima ministarstva, gruzijske komore i HGK te o organizaciji webinara kroz koje bi se tvrtkama s obje strane predstavio potencijal jačanja gospodarskih veza, uz fokus na djelatnosti koje mogu najviše unaprijediti suradnju.