Objavljeno: 25. 05. 2020. , Ažurirano: 25. 05. 2020.

Hrvatska gospodarska komora i njezina Grupacija za toplinarsku djelatnost već dulje vrijeme upozoravaju na poteškoće u poslovanju trgovačkih društava iz područja toplinarske djelatnosti. Uzrok poteškoća nalazi se u pojedinačnim izdvajanjima korisnika iz centraliziranih toplinskih sustava i u problemima zamjene razdjelnika topline za isporučenu toplinsku energiju.

Način rada toplinarskog sustava te specifičnosti korisnika u posljednje su vrijeme uzrok čestih tužbi zbog neplaćenih računa za isporučenu toplinsku energiju. Do toga dolazi zbog neodgovarajućeg tumačenja regulative. Stoga je uime Grupacije za toplinarsku djelatnost Hrvatska gospodarska komora uputila dopis Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, kojim se poziva na žurno pristupanje radu na nejasnim dijelovima regulative kako bi se uklonile nedoumice koje su sve prisutnije.

S obzirom na to da se obveza korištenja razdjelnika dosad nije provodila, isti je dopis upućen Državnom inspektoratu i Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji. Daljnjim je odgađanjem uspostave nedvosmislene regulative izvjesno da će doći do poteškoća u radu tvrtki iz područja toplinarske djelatnosti, a odustajanje od korištenja razdjelnika za sve obveznike sigurno će ugroziti sustav pravedne raspodjele troškova za isporučenu toplinsku energiju.

Dopis HGK MZOE-u 18. 5. 2020.