Objavljeno: 24. 02. 2021. , Ažurirano: 24. 02. 2021.


Glavna tema sastanka Grupacije dimnjačara HGK i Stožera civilne zaštite za obnovu od potresa koji se održao u Petrinji bila je obnova dimnjaka na obiteljskim kućama s područja Banovine, koje su statički ispravne uoči predstojeće sezone grijanja.

Zamjenik predsjednika Stožera i potpredsjednik Vlade Boris Milošević istaknuo je kako obnovu dimnjaka tj. instalaciju novih dimovoda treba što je moguće više pojednostavniti i ubrzati jer dimnjaci moraju biti spremni do početka sezone grijanja u listopadu 2021. godine. U nekim mjestima, koja nisu sam epicentar potresa, glavni problem su upravo srušeni dimnjaci.

Sastanak1 1259.jpg
Boris Milošević, zamjenik predsjednika Stožera i potpredsjednik Vlade (na slici u trećem planu) predsjedavao je sastankom; Izvor: HGK.


Dejan Lončarić
, voditelj Grupacije dimnjačara HGK, koja aktivno sudjeluje u sanaciji šteta od potresa od samog početka i ponudila je svoju terensku, stručnu, savjetodavnu i tehničku pomoć pogođenim područjima, rekao je kako prioritet treba biti obnova dimnjaka po tipskim projektima. "Tipiziranim projektima ugradnja i sanacija dimnjaka išla bi puno brže, a dokumentacija za takve projekte djelomično je već pripremljena u Pravilniku o dimnjačarskim poslovima koje je izradila Grupacija dimnjačara. Dovoljno je izraditi četiri do šest tipskih projekata, koji bi se razlikovali prema gorivu i izvedbi i treba izbjegavati teške materijale iz zakonskih i sigurnosnih razloga", pojasnio je Lončarić i iznio prednosti laganih materijala poput inoksa i lakih montažnih elemenata. Naime, takvi materijali bolje podnose potrese, jednostavniji su za uporabu i sigurni za korisnike.

Na sastanku je zaključeno kako će se osnovati povjerenstvo za obnovu dimnjaka i dimovoda u kojem će biti zastupljeni struka i državna tijela s ciljem donošenja brzog i učinkovitog rješenja, a Grupacija dimnjačara HGK izradit će tipska rješenja dimnjaka.

Na inicijalnom radnom sastanku prisustvovali su predstavnici Stožera za obnovu od potresa, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Državnog inspektorata, Državne geodetske uprave, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Hrvatske gospodarske komore.

Sastanak Grupacije dimnjačara HGK i Stožera civilne zaštite za obnovu od potresa u Petrinji
Izvor: HGK