Objavljeno: 22. 03. 2020. , Ažurirano: 23. 03. 2020.

Građevinske tvrtke na raspolaganju su građanima i nadležnim institucijama u sanaciji šteta zbog potresa u Zagrebu, rekla je potpredsjednica HGK za promet i građevinarstvo Mirjana Čagalj, koja je dodala su spremni angažirati radnike, inženjere i mehanizaciju.

Svi kojima je potrebna pomoć mogu se javiti na e-mail graditeljstvo@hgk.hr

Snažan potres jakosti 5,3 probudio je u nedjelju, u 6.24 stanovnike Zagreba, potres koji je trajao nekoliko sekundi zaljuljao je zgrade te prouzročio brojnu štetu na zgradama u središtu grada.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako će Vlada upogoniti sva raspoloživa sredstva i sve što je u njenoj moći kako bi što prije sanirala štetu nastalu potresom koji je pogodio Zagreb.

"Prvi dojmovi prolazeći kroz centar grada... zaista se radi o jako velikoj materijalnoj šteti, sve to ćemo skupa procjenjivati, i sam naš proračun je što se tiče gospodarstva pod utjecajem koronavirusa. Upogonit ćemo sve što nam je na raspolaganju i u našoj moći", rekao je ministar Marić pri obilasku oštećenih dijelova središta Zagreba.

Dodao je da je riječ o izvanrednoj situaciji te da je na Vladi da učini sve što može, proračunski i općenito, kako bi se što prije sanirala materijalna i druga šteta nastala potresom.

Marić je za zgradu svog ministarstva u Katančičevoj ulici koja je također stradala i kod koje je oštećen automobil istaknuo da ako stručnjaci utvrde da je zgrada statički nesigurna, da će ministarstvo biti preseljeno na neku drugu lokaciju.

Istaknuo je da će stručne službe tijekom dana procjenjivati štetu i statiku zgrada kako bi vidjeli može li se u njima funkcionirati, a ako ne može, pronaći će se alternativa.

"Vidio sam da ima materijalne štete, nitko nije stradao, u zgradi su jedino bili zaštitari, izgleda da je sve dobro. Što se tiče oštećenja, ima ih i unutar zgrade i na krovištu", kazao je Marić.

Na Zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman u nedjelju je poslije 10.30 promet krenuo prema rasporedu i ide sve po planu, rekla je glasnogovornica tvrtke koncesionara Međunarodne zračne luke Zagreb Lidija Capković Martinek.

"Za ovu nedjelju prema rasporedu imamo predviđeno16 odlazaka zrakoplova i 17 dolazaka, među kojima su letovi i Croatia Airlinesa te drugih prijevoznika. Korisnike putnike i druge zainteresirane upućujemo na naše internetske stranice gdje su sve važne obavijesti i rasporedi letenja prijevoznika", rekla je Capković Martinek, koja naglašava i da je zračna luka jučer, u subotu, zbog obustave javnog prijevoza u Zagrebu otvorila sva parkirana mjesta i rampe te da se sada tko mora tamo dolaziti, može besplatno parkirati.

Zbog potresa, u zračnoj luci Zagreb su u nedjelju ujutro u skladu s procedurama i vodeći računa o tome da su sigurnost i zaštita putnika prioriteti, evakuirali putnike iz putničkog terminala u trenutku potresa te je naknadnom inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi i ostalim manevarskim površinama.