Vrijeme održavanja: 14.07.2016.

Održana 11. sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Slavonski Brod

Objavljeno: 14. 07. 2016. , Ažurirano: 27. 09. 2016.

Gospodarsko vijeće Županijske komore Slavonski Brod u proširenom sastavu održalo je u četvrtak, 14. srpnja,  svoju jedanaestu sjednicu.

Na dnevnom redu sjednice bila je tema Situacija i trendovi u hrvatskom gospodarstvu, koju je obradio i predstavio direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Analizirajući trendove u hrvatskom gospodarstvu, procijenjeno je da će, uz ovakav trend rasta BDP-a od 1,5 posto godišnje, Hrvatskoj trebati još barem šest godina da bi dostigla razinu BDP-a iz pretkrizne 2008.

„Činjenica je da je u 2015. došlo do laganog oporavka, tako će biti i 2016., no problem je što gospodarstvo EU raste po puno bržim stopama nego hrvatsko, tako da se mi još udaljujemo od prosjeka razvijenosti EU. Dok mi padamo, sve nama usporedive istočnoeuropske zemlje polako se približavaju EU prosjeku. Hrvatska je u 2015. bila na 58 posto prosjeka EU, a Rumunjska je, primjerice, na 57 posto. Rumunjsko gospodarstvo u ovoj godini raste brže od hrvatskoga. U takvim okolnostima, gledajući razvijenost prema BDP-u po stanovniku, već bismo iduće godine mogli biti pretposljednja država EU, a lošija od nas je samo Bugarska“, istaknuo je Savić.

Nakon toga, predstavio je osobito zanimljivu temu i publikaciju Županije – velike gospodarske razlike na malom prostoru, koju je Sektor izradio u lipnju 2016.

U publikaciji su, uz potencijale, predstavljeni i najnoviji usporedni pokazatelji o poslovanju poduzetnika, stanju (ne)zaposlenosti, prosječnoj plaći i BDP-u po stanovniku u svakoj županiji pojedinačno.

Istaknuto je da je Brodsko-posavska županija, iako među posljednjima prema razvijenosti u Hrvatskoj, među vodećim županijama prema iskorištenosti fondova EU i to je jedan od primjera kako se s lokalne razine može djelovati na brži razvoj županije.

Na sjednici su, uz članove Gospodarskog vijeća, uz poduzetnike sudjelovali pročelnici županijskih Upravnih odjela za gospodarstvo i obrazovanje, saborski zastupnici, ravnatelji srednjih strukovnih škola, predstavnici akademske zajednice, Obrtničke komore Brodsko-posavske županije, HZZ-a i medijski izvjestitelji.

Teme i izlagač izazvali su pozornost svih nazočnih koji su iskazali interes i želju da stručne osobe iz HGK slične teme ovako obrade i prezentiraju što češće, s ciljem upoznavanja svih zainteresiranih s gospodarskom situacijom o kojoj se ne može objektivno obavještavati iz većine medija.