Vrijeme održavanja: 23.10.2016. - 26.10.2016.

Objavljeno: 21. 10. 2016. , Ažurirano: 03. 02. 2017.

Hrvatski gospodarstvenici već su nekoliko puta dokazali da imaju što ponuditi azerbajdžanskom tržištu, a to će u Bakuu pokušati ponoviti 60–ak hrvatskih gospodarstvenika predvođenih predsjednikom HGK Lukom Burilovićem. U sklopu službenog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Azerbajdžanu, od 23. do 26. listopada, naše će se tvrtke susresti s tamošnjim predstavnicima vlasti te poduzetnicima zainteresiranima za suradnju.

"Azerbajdžanska ekonomija je specifična jer uvelike ovisi o nafti čija cijena na svjetskom tržištu izravno utječe na njihovu blagajnu. Bez obzira na to, siguran sam da ulaganja u tehnologiju i razvoj neće izostati, što će našim tvrtkama omogućiti nove poslove jer hrvatska pamet svugdje je konkurentna", istaknuo je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Dodao je da je uz IT tvrtke, u Azerbajdžanu prepoznata i hrvatska vojna industrija te da je primjerice Geofoto ugovorio projekt Vojnog geoinformacijskog sustava s ministarstvom obrane Republike Azerbajdžan, a Šestan-Busch unosnu isporuku 20.000 kaciga. Podsjetio je da je otvorenost za suradnju pokazao i ministar obrane Azerbajdžana general zbora Zakir Hasanov koji je u nedavnom posjetu HGK rekao da postoje velike mogućnosti nadogradnje dobre suradnje s hrvatskom vojnom industrijom, osobito u području nabave vojne opreme te remonta starih vojnih brodova.

"Upravo je ova industrija, koja posljednjih godina bilježi visoke stope rasta, dokaz da je u izlogu najvećih svjetskih sajmova prepoznata hrvatska kvaliteta”, kazao je Burilović. Kaže kako HGK procjenjuje da velike šanse za poslove ima i naša brodogradnja, prehrambena i kemijska industrija te sektor turizma. "Uz to, šansu vidimo i za građevinske tvrtke jer ovaj sektor u Azerbajdžanu trenutno čini 12% BDP-a, uglavnom uslijed povećanih javnih investicija", ističe Burilović.

Uz uspjehe vojne industrije podsjećamo i na najnoviji posao implementacije bolničkog softvera tvrtke IN2 koja se ovom tržištu predstavila i prve kontakte uspostavila u sklopu prve gospodarske delegacije HGK na sajmu Bakutel 2011. godine. Uz to, InfoCumulus je pobijedio na međunarodnom natječaju za implementaciju CRM rješenja Azerfonu, inače drugom po veličini mobilnom operateru u Azerbajdžanu dok je Banksoft sklopio ugovor s azerbajdžanskim MiliKartom.

U Bakuu će se u utorak, 25. listopada održati Azebajdžansko-hrvatski forum u sklopu kojeg će tvrtke imati priliku za individualne razgovore s azerbajdžanskom stranom, a u ponedjeljak, 24. listopada će biti organizirani sastanci za hrvatske tvrtke u nadležnim ministarstvima i institucijama.

Inače, gospodarsko izaslanstvo čini više od 60 gospodarstvenika iz 38 izvozno orijentiranih tvrtki iz područja energetike, građevine, farmaceutike, IT-a, brodogradnje, tekstila, među kojima su i DOK-ING, Ingra, Končar, Podravka, TŽV Gredelj, Uljanik itd.

Ukupna vrijednost robne razmjene Republike Hrvatske s Azerbajdžanom u 2015. godini iznosila je 396 milijuna dolara, od čega je vrijednost hrvatskog izvoza u Azerbajdžan 4,65 milijuna dolara, a vrijednost uvoza iz Azerbajdžana 391 milijun dolara. Više od 90 % uvoza u Hrvatsku podrazumijeva naftu, dok se iz Hrvatske najviše izvozi vojna oprema.