Vrijeme održavanja: 23.10.2016. - 26.10.2016.

Objavljeno: 21. 10. 2016. , Ažurirano: 02. 11. 2016.

Više od stotine azerbajdžanskih tvrtki susrelo se sa šezdesetak hrvatskih gospodarstvenika iz 35 tvrtki na Azerbajdžansko-hrvatskomu gospodarskom forumu danas, 25. listopada, u Bakuu, u sklopu službenog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Azerbajdžanu. Hrvatska je predsjednica susret otvorila s predsjednikom Republike Azerbajdžana Ilhamom Alijevim koji je istaknuo da će sigurno i ovaj poslovni forum otvoriti vrata buduće suradnje.

Uzvanici_800x450.jpg

Predsjednik HGK Luka Burilović (drugi s lijeva u prvom redu) s uzvanicima na Hrvatsko-azerbajdžanskom gospodarskom forumu; Izvor: HGK.

Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je da, iako su neke naše tvrtke već uspostavile uspješnu suradnju sa svojim azerbajdžanskim partnerima, posebno vojna industrija i ICT sektor, velike šanse ima i brodogradnja. "Azerbajdžanska kaspijska državna brodarska kompanija obnavljat će postojeću i graditi novu flotu, što je svakako dobra prilika za naše brodograditelje", ističe Burilović i dodaje da priliku vidi i za ostale izvozne tvrtke, zbog povećanih javnih investicija.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev.jpg

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev otvorili su gospodarski forum; Izvor: Ured predsjednice RH

Primjerice, Državne željeznice Azerbajdžana (koje raspolažu s 200 električnih lokomotiva od kojih je 80 potrebno remontirati) rekonstruiraju ukupan željeznički sustav, pruge, električne lokomotive i vagone, ali i telekomunikaciju i signalizaciju. "Hrvatske tvrtke, posebice TŽV Gredelj i Altpro, sigurno će konkurirati za neke od infrastrukturnih projekata, a već su i otpočele razgovore o mogućnostima suradnje i rada na rekonstrukciji željezničkog sustava", ističe Burilović. 

Pozvao je azerbajdžanske gospodarstvenike na suradnju s Hrvatskom koja im kao članica EU nudi mogućnost ulaska na tržište od 500 milijuna stanovnika, ali i brojne prilike za zajedničke projekte te jamči stabilnost i sigurnosti poslovanja. 

Inače, najznačajniju poslovnu suradnju na tržištu Azerbajdžana posljednjih par godina ipak ostvaruju IT tvrtke. Zagrebački Span na ovom je tržištu prisutan već nekoliko godina, a danas svečano otvara predstavništvo. "Azerbajdžan je prolazio kroz težak period. Pad cijena nafte jako je usporio sve gospodarske procese. Vjerujem da unatoč recesiji možemo uspjeti na ovom tržištu", istaknuo je predsjednik Udruženja za IT HGK i predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović, dodajući da je za ovu industriju ključan preduvjet ulaganje u znanje i IT sustave, a u najvećim krizama zemlje ne smiju štedjeti na razvoju.

 

NikolaDujmovic_800x450.jpg

Nikola Dujmović, predsjednik Udruženja za IT HGK i predsjednik Uprave tvrtke SPAN; Izvor: SPAN.

Dujmović se osvrnuo i na napore HGK u povezivanju domaćih gospodarstvenika s inozemnim tržištima. "Komora je dobro odradila ovo izaslanstvo, učinila je upravo ono što joj je i temeljna funkcija. Okupila nas je, povezala s potencijalnim partnerima te dovela u kontakt s kreatorima politike. Ukratko, otvorila nam je vrata, a na nama je da to kapitaliziramo", ističe Dujmović. 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski gospodasrtvenici_1.jpg

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s azerbajdžanskim i hrvatskim gospodarstvenicima na gospodarskom forumu; Izvor: Ured predsjednice RH

Potpredsjednik HGK Želimir Kramarić predstavio je poslovnu klimu i ulagačke prilike u Hrvatskoj, dok je azerbajdžanske prilike prezentirao predsjednik AZPROMO-a Rufat Mamadov. "Naša Vlada poslovnu klimu poboljšava smanjenjem potrebnih dozvola za poslovanje te poreznim i drugim poticajima. Jednako tako privlačimo investicije; poticajnim mjerama za specifična područja investiranja, smanjenjem porezne stope ili oslobađanjem plaćanja carina za određene proizvode", istaknuo je Mamadov. 

 

Publika_800x450.jpg

Publika gospodarskog foruma u Bakuu; Izvor: HGK.

U sklopu trodnevnog posjeta, predstavnicima hrvatskih tvrtki HGK je organizirala sastanke sa zainteresiranim azerbajdžanskim tvrtkama, s ciljem potencijalnog sklapanja novih poslova, i sastanke u azerbajdžanskim ministarstvima. Također, naše su se tvrtke susrele i s predstavnicima tamošnjih ministarstava – turizma, poljoprivrede, obrane i prometa.

Gospodarski forum organizirale su Azerbajdžanska nacionalna agencija za investicije i izvoz (AZPROMO) i Hrvatska gospodarska komora.