Asocijacija ruskih banaka i Udruženje banaka HGK potpisali sporazum o suradnji

HGK
Ivan Jandrić i Tosunjan Garegin Ashotovič
Vrijeme održavanja: 28.09.2017. - 01.10.2017.

„Gotovo da i nema područja u kojem hrvatske tvrtke ne bi mogle surađivati s Rusijom, koja je u proteklih 25 godina u Hrvatsku uložila gotovo 500 milijuna dolara.“, istaknula je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze prilikom otvaranja 10. bankarskog i ekonomskog foruma „Tvrtke i banke u europskom poslovnom okružju“, koji se od 28. rujna do 1. listopada 2017. godine održava u Dubrovniku. „Hrvatska gospodarska komora prepoznala je važnost koje rusko tržište ima za naše članice te će i dalje zastupati interese svojih članica, kao i stajalište Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Rusijom pri HGK kako bi se trgovinski odnosi između EU i Rusije vratili na onaj nivo suradnje koji smo izgradili proteklih godina, a rukovodeći se gospodarskim interesima poduzetnika.“, poručila je Čagalj.

U okviru Foruma danas je na inicijativu Asocijacije ruskih banaka, koja predstavlja oko 350 banaka, potpisan sporazum o suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom za potrebe Udruženja banaka HGK, koje okuplja svih 26 banaka u Republici Hrvatskoj. S ciljem razvoja i jačanja bilateralne suradnje na temelju društvenih i uzajamno korisnih odnosa za obje bankarske zajednice sporazum su potpisali predsjednik Asocijacije ruskih banaka Tosunjan Garegin Ashotovič i Ivan Jandrić, predsjednik Udruženja banaka HGK.

Ivan Jandrić i Tosunjan Garegin Ashotovič (002).jpg

Ivan Jandrić i Tosunjan Garegin Ashotovič; Izvor: HGK;

Ivan Jandrić, predsjednik Udruženja banaka HGK istaknuo je važnost suradnje na prijenosu znanja i iskustava bankarskog sektora između Hrvatske i Rusije, naglasivši pri tom da je ovaj bankarsko-ekonomski forum i od velikog gospodarskog značaja jer je usmjeren na razvoj i prisutnost hrvatskih kompanija na ruskom tržištu. 

Sporazumom obje strane izražavaju namjeru suradnje na prijenosu znanja i iskustava bankarskog sektora na području dviju zemalja te na povezivanju ruskih i hrvatskih banaka za sudjelovanje u zajedničkim projektima društveno-ekonomskog razvoja.

U cilju provedbe ovog sporazuma, predviđene su razmjena informacija, savjetovanje, zajedničke radionice, tematski seminari, okrugli stolovi, kao i sudjelovanje na manifestacijama od zajedničkog interesa. Također, namjera je i organizirati redovite godišnje forume, na kojima će se obrađivati teme od uzajamnog gospodarskog interesa, kao što su praktična pitanja suradnje i poslovanja između poduzeća i banaka u Rusiji i Hrvatskoj i u ostalim zemljama.

Kontakti

  • Nikolina Trojić viša stručna savjetnica Tel: +385 20 312 093 Email: ntrojic@hgk.hr
  • Terezina Orlić v.d. predsjednica Tel: +385 20 312092 Email: torlic@hgk.hr