Vrijeme održavanja: 02.10.2016.

Objavljeno: 27. 09. 2016. , Ažurirano: 05. 10. 2016.

Moderatorica je bila Vesna Bulić, koordinatorica u agenciji Grass Croatia, a pozdravnu riječ okupljenima uputila je ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović.

Na Forumu je Kristina Brščić iz Instituta za turizam i poljoprivredu iz Poreča govorila o Agroturizmu za mlade, postavivši na početku problem definicije pojma agroturizam, stoga što nedovoljno jasna definicija rezultira različitim podacima pa u nekom razdoblju agroturizam buja, a u drugom opada, što ne odgovara stvarnom stanju. Osobito se osvrnula na okruženje u kojem se agroturizam razvija, istaknuvši da mnogo bolje rezultate ostvaruju ona poljoprivredna domaćinstva koja su bliže nekoj razvijenoj turističkoj destinaciji, odnosno većoj aglomeraciji. Iznijela je i sadržaje koje agroturizam može obuhvatiti, što pruža mogućnost svakome da odabere onaj sadržaj koji mu najbolje odgovora. Također je iznijela i dvojbe koje se pojavljuju u ovoj djelatnosti.

Ivana Starčević iz LAG-a Lika govorila je o Potencijalu za razvoj poslovanja mladih poljoprivrednika mjerom 6 iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.Također je iznijela podatke za Otočac koji se ne nalazi u LAG-u Lika, već u LAG-u Frankopan. Iako brojke općenito nisu impresivne, Starčević smatra da su za prvi natječaj zadovoljavajuće i da će svakim sljedećim biti bolje.

Potom se obratio Marko Matasić, mladi poljoprivrednik iz Čovića, praktičnim primjerom o Izazovima mladih poljoprivrednika. Kao glavni problem istaknuo je nedovoljno praćenje poljoprivrednika, osobito mladih, u njihovu nastojanju da opstanu na tržištu, ističući poteškoće financiranja opreme i objekata za poljoprivrednu proizvodnju.

Unutar svoje teme koju je nazvala Prikaz razvoja sirane sredstvima iz EU fonda, Nikolina Anić iz Krasna izjavila je da je poljoprivreda težak i mukotrpan posao u kojem novac ne dolazi preko noći i koji se ne može obavljati bez ljubavi.

Ruža Orešković, direktorica putničke agencije Gacka Tours iz Otočca, ukratko je iznijela niz podataka koji govore da se stvari u turističkoj ponudi mijenjaju nabolje, da turizam u Gackoj raste svake godine za impresivnih 20%, da se proizvođači sve više povezuju i uključuju u turističku ponudu kraja te da se razvoj agroturizma bitno pomakao s mrtve točke.

Nakon Foruma sudionici su obišli Gradsku farmu na Trgu dr. Franje Tuđmana, koja je zbog ružna vremena morala biti preseljena u susjedni paviljon, a čiji je cilj stvaranje empatije prema selu i seoskom životu.